« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MATEMATIKA

Optička iluzija tjera vozače na sporiju vožnju

VIDEO - Kad se vozač prikazu na asfaltu približi na udaljenost od 30-ak metara jasno će vidjeti djevojčicu kako se saginje za loptom i automatski usporiti

Optička iluzija tjera vozače na sporiju vožnju
Optička iluzija tjera vozače na sporiju vožnju (Preventable.ca/W&P - screenshot)
Više o

djeca

,

promet

,

škola

,

vozači

,

sigurnost

,

Cesta

,

Catscars

Počela je škola i mališani svakog dana preplavljuju ulice dok idu i vraćaju se iz nje. Završili su i godišnji odmori pa su ceste, naročito one u gradovima prepune automobila i nervoznih vozača. Upravo je iz tog razloga grupa koja zagovara dječju sigurnost na ulicama i prometnicama Preventable.ca iz Kanade odlučila povećati vozačku osviještenost u školskim zonama. Uz pomoć kombinacije renesansne umjetnosti i grafičkog inženjeringa Preventable.ca nastoji natjerati vozače da sporije i opreznije voze - a to će biti moguće uz pomoć optičke iluzije djeteta koje se igra s loptom.

U suradnji s agencijom Wasserman&Partners (W&P), grupa je u zapadnom Vancouveru u Britanskoj Kolumbiji u jednoj ulici 'postavila' prikaz djevojčice koja trči za loptom. Vozači koji slici budu išli u susret vidjet će samo mrlju na cesti, ali kad joj se približe na 30 metara ugledat će djevojčicu. Iza te udaljenosti opet će vidjeti samo mrlju. „Nema iskrivljavanja u smislu širine već samo dužine", rekao je kreativni direktor W&P-a Liam Greenlaw napominjući da se ispred, odnosno iz udaljenosti od 30-ak metara jasno vidi da se radi o optičkoj iluziji. 'Naljepnica' je od vinila i dugačka je 12-ak metara i nalazi se na cesti.

Greenlaw kaže da je inspiraciju za nju pronašao u europskoj uličnoj umjetnosti i reklamama iz trgovačkih centara. Opisani princip naziva se anamorfoza - prikaz je u biti iskrivljen, ali gledan s određene udaljenosti postaje sasvim jasan i smislen. Anamorfoza je primjenjivana još u 15. Stoljeću (prema uvriježenom mišljenju na Zapadu, prvi takav prikaz napravio je Leonardo da Vinci). Iz grupe preventable.ca kažu da će slika ostati na cesti nekoliko tjedana iako bi vremenski mogla trajati i puno dulje. „Bila je to prava vježba; pola matematika pola umjetnost", izjavio je na kraju Greenlaw.

13.09.2010. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh