« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KVAROVI I SABOTAŽE

Opstanak interneta ovisi o podvodnim kablovima

Kritična područja podvodnih kablova nalaze se na mjestima granjanja i na geografski nepovoljnim lokacijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock/Ilustracija)
Više o

internet

,

telefoni

,

komunikacija

,

kablovi

,

podvodni kabel

,

izumrla riba

Potrebe za prijenosom digitalnih podataka u svijetu rastu eksponencijalno, a infrastruktura putem koje se taj prijenos odvija u zabrinjavajućem je stanju te uskoro više neće moći odgovoriti na rastuću potražnju pojedinaca i gospodarstva, upozoravaju stručnjaci.

„Internet i telefonska mreža ovise o transkontinentalnim podvodnim kablovima. Čak 99% veza odvija se upravo tim kablovima, a samo manji dio otpada na satelite", upozorava Alan Mauldin iz poduzeća Telegeography Research u istraživanju objavljenom u časopisu New Scientist.

"Podvodni kablovi na pojedinim mjestima podložni su sabotaži, piratstvu, krađi podataka i kvarovima što već sada dovodi do brojnih problema, a oni će s vremenom postajati sve veći ako nešto ne promijenimo", tvrdi Mauldin.

Problematične lokacije

Kritična područja podvodnih kablova nalaze se na mjestima granjanja i na geografski nepovoljnim lokacijama poput tjesnaca Malakka kod Singapura, Sueskog kanala i prolaza između Tajvana i Filipina. Ukoliko na tim područjima dođe do većih kvarova, može doći do narušavanja komunikacijskih veza između kontinenata, a internetski promet bi se značajno usporio.

Do većine kvarova u prošlosti dolazilo je zbog nesmotrenih, slučajnih nezgoda i problema, na primjer, zbog sidra i ribarskih mreža. Međutim, sve veći problem postale su krađe jer se materijali od kojih su kablovi izrađeni sastoje od vrijednih metala.

"Podvodni kabel između Kenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata pomaknut je nedavno zbog straha od sabotaže i terorizma 200 metara istočno kako mu somalski pirati ne bi mogli tako lako pristupiti", stoji u izvješću američkog Instituta elektrotehničara (IEEE).

Stručnjaci se stoga zalažu za postavljenje novih transkontinentalnih kablova na novim podvodnim lokacijama. Na jesen ove godine bit će otvorena jedna takva nova veza koja će Sredozemnim morem spajati jug Europe s Bliskim istokom.

20.05.2010. 10:26:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ile76
    20.05.2010. 11:48
    Joj, nemojte samo da mi neta nestane:D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh