« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
SMARTPHONE

Konkurencija prijeti BlackBerryju i Appleovom iPhoneu

Mobilni uređaji s Googleovom platformom Android nadmašili su prodaju iPhonea u SAD-u

(Getty Images)
Više o

Google

,

BlackBerry

,

iPod

,

smartphone

,

gay scena

Tehnološka borba uzrokovala je "smrt" brojnih dobrih ideja. Mnogi su se hrabro borili, ali ih je nemilosrdan ukus tržišta na kraju ipak slomio.Tek rijetko proglasi se nesigurno primirje. Steve Jobs i Bill Gates su u borbi još od davnih 80-ih kada su se Apple i Microsoft sukobili prsa o prsa sa stolnim računalima, ali 20 godina kasnije ipak je uspostavljen mir, osim...

Osim na području mobilnog računarstva. Jer, borba sa smartphoneima je ustvari upravo to. Uređaji na koje se oslanjamo za praćenje e-maila, sastanaka i poziva obično imaju više snage nego što su imala stolna računala prije desetak godina. Problem je, baš kao što je bio i kod računala, postojanje velikog broja operativnih sustava koji su naravno inkompatibilni s uređajima drugi marki. Među etabliranim sustavima, Apple iPhone OS, BlackBerry OS, Microsoft Windows Mobile i Symbian (kojeg koristi Nokia) se bore za naša srca i naše novčanike.

Na tom području, BlackBerry je dominirao. Njegovi prijenosni uređaji nude gotovo savršenu sinkronizaciju u radu s e-mailom, a QWERTY tipkovnica je jednostavna za korištenje. Problem je što njihovi uređaji nisu slatki!

Apple.. .Prošlogodišnji iPhone update donio je Microsoft Exchange integraciju (standard kod poslovnih podataka), a njihovi uređaji su toliko zgodni da im ne mogu odoljeti niti ozbiljni bankari. Međunarodna banka Standard Chartered sa sjedištem u Velikoj Britaniji najavila je stoga da će omogućiti tisućama svojih zaposlenika zamjenu Blackberryja za iPhone.

Treba li se Blackberry zbog toga zabrinuti? Ipak, on i dalje kontrolira 63 posto tržišta poslovnih mobilnih uređaja. Pa, ustvari da. Standard Chartered je ustvrdio da je za odluku bila presudna količina softwarske "knjižnice", međutim bio je i snažan interes bankara za iPhoneima koje bi koristili i u privatne svrhe jer su im oni simpatičniji.

Sve do nedavno, visoka tehnologija je bila najviše zastupljena u velikim tvrtkama koje su si takve uređaje mogle priuštiti. Uloge su se promijenile. Cjenovno dostupni netbookovi, smartphonei i stolna računala učinila su od nas vrlo okretne potrošače. Događa se posve nov fenomen. Zaposlenici govore tvrtci što da radi.

Znači li to da je budućnost u znaku Applea? Da je bar tako jednostavno. Dolazi Google, ponukan mirisima zarade.

Internetska tražilica giganta, Android, koja je dostupna proizvođačima besplatno, sinkronizirana je sa svim Googleovim online servisima i s Microsoft Exchangeom. HTC, Sony Ericsson, Motorola i Samsung već su proizveli mobitele s Androidom koji nude usporedivu funkcionalnost uz dizajn sličan iPhoneu. Prošlog mjeseca, nakon samo godine dana u prodaji, mobiteli s Androidom nadmašili su prodaju iPhonea po prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnogi eksperti ove grane industrije očekuju da će Android biti dominantna mobilna platforma u svjetskim razmjerima, baš na način na koji Google dominira kod internetskih tražilica.

Čini se da napokon netko pronašao način kako da baci BlackBerry i Apple na koljena.

19.05.2010. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh