« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
NOVOSTI

Oprezno s vitaminima!

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih tvari ili spojeva koji mijenjaju funkciju endokrinog sustava

Ne igrajte se s vitaminima
Ne igrajte se s vitaminima (Arhiva)
Više o

vitamini

,

Covid-19

Korona je promijenila sve, pa tako i što korisimo... mnogi od nas pokušavaju se sačuvati, no treba upozoriti na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekt i biti vrlo opasni za zdravlje.

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih tvari ili spojeva koji mijenjaju funkciju endokrinog sustava brzinom na koju tijelo nije naviklo, što može biti opasno, a to je slučaj s vitaminom D.

Organizmu trebaju određene tvari da bi se zdravo razvijao i funkcionirao. Neki od njih su vitamini koji pridonose pravilnom funkcioniranju organizma. Vitamin D konkretno pridonosi apsorpciji kalcija, jednog od čimbenika važnih za izgradnju kostiju.

No to nije jedina njegova uloga. Na jednak način pridonosi zdravome funkcioniranju živčanoga, mišićnog i imunosnog sustava, zbog čega je u doba pandemije koronavirusa dodatna količina vitamina D značajna upravo za jačanje imunosnog sustava.

>> Mala enciklopedija vitamina i minerala >>

I upravo zato mnoštvo je ljudi u doba pandemije 'na svoju ruku' počelo uzimati dodatke bogate vitaminom D, no negativne posljedice već su isplivale na površinu.

Istraživanja su ukazala na to da velikom broju oboljelih od covida-19 nedostaje dovoljna količina vitamina D, zbog čega je pokrenut trend unošenja u organizam većih količina tog vitamina zbog zaštite od virusa.

U samo nekoliko mjeseci, znanstvenici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španjolski El Pais.

>> Najvažniji vitamini - gdje se nalaze i kako djeluju >>

"Potreba organizma za vitaminom D razlikuje se od osobe do osobe, pa ne postoji jedinstvena razina koncentracije 25-hidroksivitamina D koji ukazuje na njegov manjak, a istodobno ne postoji ni konsenzus u pogledu precizne razine vitamina D koja bi bila optimalna za zdravlje pojedinca", rekli su znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

21.04.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.04.2021. 17:25
    ne valja puno miksati s tabletama tako i s vitaminima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh