« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
MA, DOBRO JE ...

Opraštanje i zaboravljanje je dobro za zdravlje

Ako spadate u one koji jednostavno ne mogu neke stvari zaboraviti, a kamoli oprostiti, ovo je članak za vas

Prihvatite ispriku, to je dobro za vas
Prihvatite ispriku, to je dobro za vas (Shutterstock)
Više o

stres

,

zaborav

,

opraštanje

,

loše emocije

Opraštanje ima jak utjecaj na zdravlje, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu St. Andrews, jer se na taj način lakše zaboravljaju detalji neugodnih situacija u kojima se netko našao, a ujedno se rješavamo trajnog stresa zbog njih.

Naime, isti mehanizmi u mozgu kontroliraju sposobnost prevladavanja snažnih negativnih emocija i potiskivanje sjećanja na neugodne situacije.

Istraživanje je ispitanicima ponudilo više mogućih scenarija situacija u kojima su opisane razne loše situacije - krađe, klevete ili nepravde, da bi nakon toga morali odgovoriti na pitanje bi li u takvim situacijama, da su žrtve, oprostili počiniteljima.

U slučaju oprosta zaborav je došao puno lakše i jednostavnije, pokazali su rezultati istraživanja, tako da je savjet jednostavan - ako vas netko povrijedi, puno je bolje oprostiti nego se svakodnevno toga prisjećati.

Što se dogodilo ispraviti sigurno ne možete, tako da je zadržavanje negativnih osjećaja vrlo loše za vaše zdravlje, a jedini način na koji možete normalno dalje živjeti je - oprostiti. Osim ako baš nemate veliku želju biti ogorčeni starac koji svaki dan spominje nepravdu koja mu se dogodila pred pedeset godina i propušta cijeli život stalno misleći na nju. 

14.05.2014. 11:26:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh