« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEMIRNI TAJLAND

Oporbenjaci započeli odlučujuće prosvjede u Bangkoku

Ovo će biti iskaz snage crvenih košulja, poručio je čelnik Ujedinjenog fronta za demokraciju protiv diktature

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Tajland

,

Bangkok

,

crvene košulje

Desetine tisuća pristaša tajlandske oporbe u subotu su krenule u prosvjedni pohod središtem Bangkoka u nastojanju da primoraju vladu da raspusti parlament i sazove nove izbore.

Čelnici Ujedinjenog fronta za demokraciju protiv diktature (UDD), popularne "crvene košulje" održavaju prosvjedni marš u popularnoj trgovačkoj četvrti gdje se nalaze i luksuzni hoteli u središtu Bangkoka te su organizirali dugu kolonu vozila na cesti koja vodi u zračnu luku Don Muaeng.

UDD mirno prosvjeduje u Bangkoku od 12. ožujka tražeći da premijer Abhisit Vajjajiva raspusti parlament i raspiše nove izbore.

"Ovo će biti iskaz snage crvenih košulja", rekao je čelnik UDD-a Natthawut Saikua prije početka prosvjeda u trgovačkoj četvrti Vibhavadi.

"Crvena karavana" tisuća vozila istovremeno je krenula iz grada prema zračnoj luci, ali čelnici UDD-a tvrde da da nemaju namjeru zauzeti zračnu luku Don Muaeng.

Vlada premijera Abhisita Vejjajive rasporedila je 50.000 pripadnika vojske, policije i drugih snaga sigurnosti nakon što su prema prijestolnici krenule karavane protuvladinih prosvjednika iz ruralnih područja.

UDD je je Abhisitu dao rok do 12. travnja da raspusti parlament i obećao je nove prosvjede u Bangkoku u nedjelju.

Članovi UDD-a pristaše su dva puta izabranog premijera Thaksina Shinawatre, koji u bijegu zbog optužba za korupciju i zloporabu vlasti, i tvrde da je Abhisit na vlast došao nezakonito, na čelu koalicije koju je sastavila vojska nakon što je sud raspustio Thaksinovu stranku koja je vodila prethodnu koalicijsku vladu. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 11:36:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh