« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SLUŽBENE PROCJENE

Oporavak američkog tržišta rada počet će 2010.

U prva tri mjeseca ove godine izgubljeno je dva milijuna radnih mjesta, a do kraja rujna stvoreno je oko milijun novih

(Getty Images)
Više o

SAD

,

recesija

,

tržište rada

,

nezaposlenost u SAD-u

Nezaposlenost je u SAD-u i dalje visoka usprkos započetom oporavku gospodarstva a poboljšanje će vjerojatno početi početkom iduće godine, izjavio je američki ministar financija Timothy Geithner.

"Ekonomisti procjenjuju da će broj novootvorenih radnih mjesta nadmašiti broj zatvorenih početkom godine", izjavio je Geithner za televizijsku posrtaju NBC, pojasnivši da bi se u američkom gospodarstvu to moglo početi očitovati "negdje u prvome tromjesečju".

Američko gospodarstvo pogođeno je najdubljom recesijom u više desetljeća, obilježenom snažnim rastom nezaposlenosti od sadašnjih gotovo 10 posto.

Vladini dužnosnici upozorili su da je slika na tržištu rada možda bila i daleko lošija, a prošli su tjedan objavili podatke koji su pokazali da je plan gospodarskih poticaja predsjednika Baracka Obame dosad spasio ili stvorio preko milijun radnih mjesta.

Ti su podaci pokazali da je do 30. rujna izravno spašeno ili stvoreno 650.000 radnih mjesta. Budući da podaci obuhvaćaju samo polovicu državne potrošnje u tome razdoblju, dužnosnici procjenjuju da realni broj tako stvorenih radnih mjesta premašuje milijun.

Obama je obećao da će njegov paket za gospodarski oporavak spasiti ili stvoriti 3,5 milijuna radnih mjesta u iduće dvije godine.

Podaci koje je objavila Bijela kuća temelje se na detaljnim izvješćima koja su dostavili neki od korisnika ukupno 160 milijardi dolara vrijedne pomoći američke vlade. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 13:49:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh