« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nikad dosta

Britanska vlada ulaže u banke kako bi ih mogla rasprodati

Tri banke u većinskom državnom vlasništvu dobit će 40 milijardi funti i biti prodane novim igračima

(Wikipedia)
Više o

Northern Rock

,

royal bank of scotland

,

Alistair Darling

,

Lloyds Banking Group

,

britanske banke

Britanska će vlada uliti dodatnih 40 milijardi funti u posrnule banke Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group i Northern Rock kako bi ih mogla podijeliti i rasprodati dijelove njihovog poslovanja u sklopu planiranog poticanja konkurentnosti na britanskom bankovnom tržištu, prenose u ponedjeljak britanski mediji.

Lloyds Banking Group (LBG) je u 43-postotnom vlasništvu države a Royal Bank of Scotland u 70-postotnom, dok je Northern Rock u cijelosti nacionaliziran.

U sklopu plana, kojeg će vlada najaviti ovaj tjedan, ministar financija Alistair Darling pristao je uložiti do 26 milijardi funti (28,9 milijardi eura) u kupnju dodatnih dionica radi pomoći RBS-u, koji je od vlade zatražio pomoć pri suočavanju s problemom loše imovine.

To će značiti rast državnog udjela u RBS-u sa sadašnjih 70 na 84 posto, piše list Guardian.

Dodatnih 5,5 milijardi funti Darling je pristao potrošiti za kupnju dionica LBG-a, koji planira prikupiti milijarde dolara kroz izdavanje dionica kako bi izbjegao ulazak u vladin program zaštite imovine.

Northern Rocku će biti dodijeljeno dodatnih osam milijardi funti kako bi se omogućila podjela i rasprodaja dijelova njegovih poslovanja, za što je prošli tjedan dobiveno zeleno svjetlo od EU regulatora.

Darling je potvrdio da će te tri banke biti podijeljene na dijelove koji će u idućih nekoliko godina biti prodani novim igračima u tome sektoru, koji će poslovanje koncentrirati na pologe i hipotekarne kredite.

"Treba ponuditi drugima značajan dio poslovanja tih banaka, njihove podružnice ili možda neke institucije u njihovom vlasništvu", kazao je Darling za BBC. "Ne razvijemo li konkurentnost, završit ćemo s nekolicinom velikih igrača i vrlo ograničenim izborom a to bi bilo neprihvatljivo", dodao je.

Darling nije otkrio pojedinosti o novim bankama koje će proizaći iz vladinih planova. Na vrhuncu globalne gospodarske krize sve su tri navedene banke dobile ogromnu državnu pomoć i regulatorne su vlasti zabrinute da kao takve imaju nepoštenu prednost pred bankovnim institucijama koje nisu dobile nikakvu pomoć od države. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 11:23:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh