« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SVJETSKA BANKA:

Globalni gospodarski oporavak je počeo

Stanje gospodarstva se stabilizira, ali recesija se produbljuje u regiji EU10 u koju je pridružena i Hrvatska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

MMF

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Svjetska banka

,

gospodarska kriza

,

svjetsko gospodarstvo

,

oporavak gospodarstva

Oporavak gospodarstava deset novih članica EU vjerojatno će još neko vrijeme ostati slab, prognozirala je u ponedjeljak Svjetska banka u najnovijem izvješću o toj regiji kojoj je pridružena i Hrvatska.

U redovnom izvješću o 10 'novih' članica EU Svjetska banka ukazuje na prognozu Međunarodnog monetarnog fonda o padu BDP-a te skupine zemalja za 4,2 posto u 2009. i povratak na rast od oko 1,0 posto u 2010.

U većini 10 članica EU recesija se u drugom tromjesečju produbila u odgovoru na teško okruženje i pooštrene kreditne uvjete, ističe se u izvješću.

Pad aktivnosti ubrzao je u drugom tromjesečju na godišnjoj razini na 4,8 posto, u odnosu na 3,8 posto u prva tri mjeseca ove godine. U 15 'starih' članica EU aktivnosti su se u razdoblju od travnja do lipnja smanjile za 5,6 posto, u odnosu na 5,3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Poljska je jedina zemlja u skupini ali i u cijeloj EU čije je gospodarstvo nastavilo bilježiti pozitivne stope rasta u sva tri tromjesečja ove godine, dok je većina srednjoeuropskih zemalja zabilježila pad gospodarskih aktivnosti u rasponu od 5,0 do 10,0 posto BDP-a, uz izuzetak baltičkih zemalja, gdje je taj pad iznosio od 15,0 do 20,0 posto BDP-a.

Svjetska banka upozorava da će rast u predstojećem razdoblju vjerojatno biti niži nego u godinama prije izbijanja krize, predviđajući stopu rasta u 10 novih članica EU u visini 3,6 posto.

Glavni je uzrok pada aktivnosti oštar pad ulaganja, budući da su kompanije smanjivale proizvodne kapacitete zbog niske dostupnosti izvora financiranja i neizvjesne budućnosti.

Glavni je pak pokretač rasta u većini zemalja bila javna potrošnja odnosno mjere koje su vlade poduzele kako bi ublažile krizu i potaknule rast, navodi se u izvješću.

Hrvatska ekonomska situacija se stabilizira

Nakon snažnog pada gospodarske aktivnosti uslijed izbijanja globalne krize, stanje u Hrvatskoj u drugoj se polovici ove godine počelo stabilizirati, no budući će rast vjerojatno biti niži nego u godinama prije krize, stoji u novom redovnom ekonomskom izvješću Svjetske banke "EU10 + Croatia".

Iz Svjetske banke tako za ovu godinu prognoziraju pad gospodarskih aktivnosti u zemljama EU10 za 4,2 posto, nakon čega se u 2010. očekuje lagani, 0,9 postotni rast, a u 2011. rast od 3,6 posto.

U Hrvatskoj pak ove godine očekuju pad BDP-a za oko 5 posto, dok za 2010. prognoziraju rast po stopi od oko 0,5 posto, uz napomenu da su, usprkos nekim znakovima da je recesija dosegnula dno, izgledi za rast 2010. još uvijek vrlo neizvjesni.

Da li će se iduće godine postići gospodarski rast znatno će ovisiti o inozemnoj potražnji za hrvatskim proizvodima i turističkim uslugama, kao i pritjecanju stranog kapitala, ističu iz Svjetske banke.

Dodaju kako se iduće godine, prema Smjernicama fiskalne politike koje je Vlada nedavno predstavila, očekuje da će javna potrošnja imati negativan utjecaj na gospodarski rast, jer se u Smjernicama najavljuju dodatne mjere štednje u javnom sektoru.

Stopu inflacije u Hrvatskoj iz Svjetske banke u ovoj godini prognoziraju na razini nižoj od tri posto, podsjećajući da je stopa u prvih devet mjeseci iznosila 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda istodobno su smanjene za 0,6 posto, što će, drže u Svjetskoj banci, utjecati na stabilizaciju stope inflacije u ostatku godine čak i ako dođe do rasta globalnih cijena.

Uz ostalo, u izvješću Svjetske banke se podsjeća da je, uslijed recesije, pogoršano stanje na tržištu rada. Pritom se navode podaci da je u rujnu ove godine bilo 40 posto više novih nezaposlenih nego u isto vrijeme lani, a stopa nezaposlenosti porasla na 14,7 posto. Istodobno je broj korisnika potpora za nezaposlene porastao za 25,4 posto, dok je broj radnih mjesta za koja se traže zaposlenici smanjen za više od 37 posto. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 15:02:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh