« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 16 sati
DA ZNATE...

Ono što navečer ne bi trebali raditi...

Večeranje prije 19 ili 20 sati značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, posebno kod žena

Je zgodno, ali nije zdravo...
Je zgodno, ali nije zdravo... (Arhiva)
Više o

večera

,

zdravlje

,

žene

Tek toliko da znate - kasni obroci, uredske grickalice i večere u 21 sat ili kasnije možda se čine bezazlenima, no istraživanja pokazuju da mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje srca. Nova studija objavljena u časopisu Nature Communications otkrila je da večeranje prije 19 ili 20 sati značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, posebno kod žena.

Ispitanici koji su redovito večerali nakon 21 sat imali su 28 posto veći rizik od cerebrovaskularnih i drugih kardiovaskularnih problema. Jednostavno pomicanje večere na raniji termin, prema autorima studije, može pomoći tijelu da bolje spava, učinkovitije probavlja hranu i lakše održava zdravu tjelesnu težinu.

Važnost cirkadijalnog ritma

Naše tijelo funkcionira prema unutarnjem biološkom satu, cirkadijalnom ritmu, koji regulira probavu, metabolizam i rad srca. Rana večera usklađuje prehranu s tim prirodnim ciklusom, omogućujući organizmu da optimalno obradi hranjive tvari i odmori se tijekom noći.

Studija je pokazala da kasni obroci nakon 21 sata narušavaju taj ritam i povećavaju rizik od moždanog udara, osobito kod žena. Suprotno tome, rane večere potiču duži noćni post, što pomaže u regulaciji šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka, ključnih faktora za zdravo srce.

Bolja probava i kvalitetniji san

Jedna od najvećih prednosti ranije večere jest poboljšana probava. Kada tijelo ima dovoljno vremena obraditi hranu prije spavanja, smanjuje se rizik od žgaravice, nadutosti i nemirnog sna.

Kasni obroci, s druge strane, često remete cikluse spavanja i uzrokuju umor. Večerajući prije 19 sati, tijelo prirodno prelazi u stanje odmora, što pridonosi mirnijem snu i jutarnjem osjećaju svježine.

Pomoć u kontroli težine i metabolizmu

Rana večera usklađena s tzv. vremenski ograničenim jedenjem može poboljšati osjetljivost na inzulin i potaknuti zdrav metabolizam. Kasno jedenje povećava vjerojatnost prejedanja i noćnih grickalica, dok rani obroci pomažu regulirati apetit i stabilizirati tjelesnu težinu - ključne faktore u prevenciji srčanih bolesti.

Kako usvojiti naviku rane večere:

  • Postavite rutinu: Nastojte večerati svaki dan u približno isto vrijeme, idealno prije 19 sati.
  • Planirajte obroke: Priprema hrane unaprijed smanjuje iskušenje da jedete kasno.
  • Birajte lagane obroke: Kombinirajte nemasne proteine, povrće i cjelovite žitarice.
  • Prošetajte nakon jela: Kratka šetnja pomaže probavi i regulaciji šećera u krvi.

Rana večera nije samo zdrava navika, već znanstveno potkrijepljen način za očuvanje srca, metabolizma i kvalitetnog sna. Male promjene u vremenu obroka mogu dugoročno donijeti velike koristi - i za zdravlje i za svakodnevnu energiju.

08.10.2025. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh