« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
PITANJE

Online psihoterapija - za ili protiv?

Ovaj novi trend sa sobom nosi mnoga pitanja o cijeni mentalnog zdravlja jer je i to prominentni razlog za biranje terapije preko mobitela

A da probate online?
A da probate online? (FreeDigitalPhotos)
Više o

aplikacija

,

psihoterapija

,

online

Čekanju termina za psihologa često se ne nazire kraj, a to je samo jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju za online psihoterapiju s vlastitog kauča. Cijela stvar funkcionira vrlo jednostavno - pronađete aplikaciju, bukirate psihologa i imate chat sljedeći dan. 

Text psihoterapija osvaja svijet nevjerojatnom brzinom. Aplikacije poput Babylon, PlusGuidancea i BetterHelpa broje više od 150 tisuća registriranih korisnika. 

Ovaj novi trend sa sobom nosi mnoga pitanja o cijeni mentalnog zdravlja jer je i to prominentni razlog za biranje terapije preko mobitela. Online savjetovanje košta manjenego face-to-face klasična terapija. Cijena ovisi i o tome hoćete li koristiti chat, email ili videopozive.

Nije teško shvatiti zašto je ovakav oblik psihoterapije postao pravi hit, a posebno kod milenijalaca kojima se život sve više svodi na mobitele i tehnologiju. 

Jedna od prednosti je efekt savjetovanja od kuće. Ljudi se više otvaraju i ugodnije im je kada su online. Online platforme normaliziraju brigu o mentalnog zdravlju i pridonose tome da napokon maknemo stigmu kojom je mentalno zdravlje obavijeno.

Pružaju vrlo dobar prvi korak za osobe kojima treba intenzivna terapija, a koje osjećaju nelagodu. 

Međutim, postoje i određene zabrinutosti oko ovog tipa savjetovanja i kvalitete terapije. 

​Povezati se s pacijentom nije lako preko uređaj. Moguće je i da osoba prestane odgovarati u jednom trenutku ili je zaokupljena nečim drugim pa je teško izgraditi dublji odnos sa psihologom. 

Što vi mislite - može li tipkanje preko mobitela biti zamjena za terapiju licem u lice?

27.01.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh