« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEOBIČNA SIMBIOZA

Oni žive u nama i se hrane ljudskim tijelom

Peremo se redovito i čistimo naša obitavališta, no ipak ne možemo se potpuno obraniti od bića kojima je naše tijelo dom

Grinje
Grinje (The Sun)
Više o

bakterije

,

crvi

,

tijelo

,

grinje

No Rob Dunn, profesor biologije sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, tvrdi da mnogi paraziti i bakterije u našim domovima i našim tijelima rade za nas. U svojoj knjizi "Divlji život naših tijela", navodi kako opesija čistoćom može dovesti do dijabetesa, autizma, alergija i problema s vidom. Rob objašnjava što to živi u nama i zašto.

Koža - grinje žive u našim krevetima i hrane s odumrlom kožom. Bilo koji jastuk može sadržavati desetke različitih vrsta grinja.

Usta - ovo je prava džungla. Ovdje su bakterije konzumenti, a vladaju i drugi oblici života, poput jednostaničnih organizama protista koji se hrane bakterijama.

Obrve - više od polovice ljudi ima čeone grinje. One žive u porama i češće su kod starih ljudi. Nemaju značajan utjecaj na zdravlje.

Pluća - gljivice po imenu pneumociste ne mogu preživjeti izvan ljudskih pluća. No za one koji imaju HIV, mogu biti smrtonosne.

Crijeva - tisuće bakterija, virusa i crva ovdje živi. Neki imaju glave, a neki mogu poprilično izrasti.

Gležanj - naše noge su suhe poput pustinje i zahtjevaju posebnu prilagodbu za život. Vjerojatno milijardu i više organizama živi u našoj koži.

Stopala - znojna stopala su poput kišnih šuma, prepuna gljivica. Bakterije se hrane aminokiselinama iz znoja, a zbog plinova koje emitiraju stopala mogu zaudarati.

24.04.2011. 12:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh