Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2011. 12:20:00
NEOBIČNA SIMBIOZA

Oni žive u nama i se hrane ljudskim tijelom

Peremo se redovito i čistimo naša obitavališta, no ipak ne možemo se potpuno obraniti od bića kojima je naše tijelo dom

Grinje
Grinje (The Sun)

No Rob Dunn, profesor biologije sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, tvrdi da mnogi paraziti i bakterije u našim domovima i našim tijelima rade za nas. U svojoj knjizi "Divlji život naših tijela", navodi kako opesija čistoćom može dovesti do dijabetesa, autizma, alergija i problema s vidom. Rob objašnjava što to živi u nama i zašto.

Koža - grinje žive u našim krevetima i hrane s odumrlom kožom. Bilo koji jastuk može sadržavati desetke različitih vrsta grinja.

Usta - ovo je prava džungla. Ovdje su bakterije konzumenti, a vladaju i drugi oblici života, poput jednostaničnih organizama protista koji se hrane bakterijama.

Obrve - više od polovice ljudi ima čeone grinje. One žive u porama i češće su kod starih ljudi. Nemaju značajan utjecaj na zdravlje.

Pluća - gljivice po imenu pneumociste ne mogu preživjeti izvan ljudskih pluća. No za one koji imaju HIV, mogu biti smrtonosne.

Crijeva - tisuće bakterija, virusa i crva ovdje živi. Neki imaju glave, a neki mogu poprilično izrasti.

Gležanj - naše noge su suhe poput pustinje i zahtjevaju posebnu prilagodbu za život. Vjerojatno milijardu i više organizama živi u našoj koži.

Stopala - znojna stopala su poput kišnih šuma, prepuna gljivica. Bakterije se hrane aminokiselinama iz znoja, a zbog plinova koje emitiraju stopala mogu zaudarati.

24.04.2011. 12:20:00
http://metro-portal.hr/oni-zive-u-nama-i-se-hrane-ljudskim-tijelom/58101/