« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
STRAŠNO!!

Onečišćenje zraka ubilo pola milijuna beba prošle godine

Izloženost zagađenom zraku šteti bebama još dok su u maternici, pokazuje nova studija. Može uzrokovati prerano rođenje ili malu porođajnu težinu

Ovo ubija, i to - bebe
Ovo ubija, i to - bebe (Arhiva)
Više o

beba

,

onečišćenje zraka

Onečišćenje zraka prošle godine uzrokovalo je preranu smrt gotovo pola milijuna beba u prvom mjesecu njihova života. Podaci pokazuju kako se većinom radi o bebama u zemljama u razvoju. 

Problem zagađenog zraka

Izloženost zagađenom zraku šteti bebama još dok su u maternici, pokazuje nova studija. Može uzrokovati prerano rođenje ili malu porođajnu težinu. Oba ova čimbenika povezana su s većom smrtnošću dojenčadi, piše Guardian

Gotovo dvije trećine od 500.000 dokumentiranih smrtnih slučajeva novorođenčadi povezano je sa zagađenjem zraka u zatvorenom prostoru, posebno proizašlim iz krutih goriva poput ugljena, drva i životinjskog izmeta.

Stručnjaci godinama upozoravaju na utjecaje zagađenog zraka na starije ljude i one koji imaju zdravstvenih poteškoća, ali tek se počinje pomnije istraživati kakav smrtonosni utjecaj takav zrak ima na bebe u maternici.

Katherine Walker, čelna znanstvenica instituta koji je objavio studiju kazala je: ''Još uvijek ne razumijemo mehanizme, ali događa se nešto što uzrokuje smanjenje bebinog rasta i na kraju porođajnu težinu. Postoji epidemiološka veza, prikazana u više zemalja u više studija''.

Bebe rođene s malom porođajnom težinom osjetljivije su na infekcije i upalu pluća. Pluća nedonoščadi, naime, nisu u potpunosti razvijena.

"Rođeni su u jako zagađenom okolišu i osjetljiviji su od djece koja nisu rođena prerano", rekao je Dan Greenbaum, predsjednik Instituta Health Effects u SAD-u.

Beate Ritz, profesorica epidemiologije na kalifornijskom sveučilištu nije bila uključena u studiju, no tvrdi da je zagađenje zraka u zatvorenim prostorima u gradovima diljem Indije, jugoistočne Azije i Afrike usporedivo s onim u Londonu iz viktorijanskog doba.

''Ovo nije onečišćenje zraka koje vidimo u modernim gradovima u bogatom svijetu, već ono koje smo imali prije 150 godina u Londonu i drugim mjestima, gdje je bilo požara ugljena u zatvorenom prostoru. Zagađenje zraka u zatvorenom vladajućima nije na prvom mjestu, ali trebalo bi biti ", rekao je Ritz.

Studija se fokusirala na podatke iz 2019. godine, tako da u nju nije uključen eventualni utjecaj zatvaranja zbog pandemije diljem svijeta u 2020. Autori studije napominju kako pandemija koronavirusa vjerojatno ima utjecaja na kvalitetu zraka i smrti uzrokovane onečišćenim zrakom, no puni efekti nisu još poznati.

25.10.2020. 17:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.10.2020. 18:07
    strašno moramo čuvati atmosferu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh