« Film
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
U JEDNOM DAHU

One Take Film Festival u Zagrebu

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru održat će se u kinima Tuškanac i Europa te u Muzeju suvremene umjetnosti

One Take Film Festival
One Take Film Festival (onetakefilmfestival.com)
Više o

One Take Film Festival

,

zagreb-info

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru One Take Film Festival, u čijoj će konkurenciji sudjelovati 31 kratkometražni i pet dugometražnih filmova iz 19 zemalja, održat će se od 18. do 20. studenog u Zagrebu, u kinu "Tuškanac", kinu "Europa" i Muzeju suvremene umjetnosti. Peto izdanje festivala u cijelosti je posvećeno filmskom snimatelju Vedranu Šamanoviću (1968.-2009.) koji je bio je idejni začetnik i dugogodišnji direktor One Take Film Festivala.

Od dugometražnih filmova prikazat će se danska obiteljska drama "Pucanj" Linde Wendel, koja progovara o nesređenim odnosima kćeri i majke, kolumbijska akcijska drama o talačkoj krizi u jednoj siromašnoj kolumbijskoj obitelji "PVC-1" Spirosa Stathoulopoulosa, mladenačka američka komedija "Hura za kraj" Jonathana Stokesa o prijateljima na raskrižju životnih putova, "Pauza za ručak" američke redateljice Sharon Lockhart o radnicima jedne tvornice tijekom pauze te urugvajski film "Utihnula kuća" Gustava Hernandeza, koji je s uspjehom prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Riječ je o prvom hororu snimljenom u jednom kadru, posebnom po tome što je snimljen digitalnim fotografskim aparatom za samo šest tisuća dolara. Film se temelji na istinitom događaju o ocu i kćeri koji u napuštenoj kući namjeravaju provesti noć, no ubrzo se počinju boriti za vlastiti život.

Među kratkometražnim filmovima najviše je igranih, od dobitnika Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, švedskog filma "Događaji pred bankom" Rubena Oestlunda, do drama koje se bave suvremenim temama, problemom droge, nasiljem nad maloljetnicima, korumpiranim korporacijama, obitelji.

U popratnom programu "Revival Take" prikazat će se restaurirani i rekonstruirani film "Metropolis" Fritza Langa, jedno od najvećih filmskih djela u povijesti njemačke kinematografije, koji sadrži i dodatnih 25 minuta materijala pronađenog prije dvije godine u Buenos Airesu.

Integralna redateljska verzija filma bila je prvi i zadnji put predstavljena na premijeri 1927. nakon čega je film iz komercijalnih razloga drastično skraćen. Tek nakon 83 godine, u veljači ove godine, ponovno je prikazan u cijelosti, na 60. Berlinskom filmskom festivalu.

Program "Loading..." predstavit će filipinskog redatelja Brillantea Ma. Mendozu, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za režiju u Cannesu za film "Kinatay". Od devet novijih Mendozinih filmova na festivalu će se prikazati šest dugometražnih, a posjetitelji će s njime imati priliku i razgovarati na tribini "Take talk to...".

U festivalskom žiriju bit će redatelji i scenaristi Brian Lien iz Australije, Radu Jude iz Rumunjske i Zvonimir Jurić iz Hrvatske.

One Take Film Festival prikazuje filmove svih žanrova koji su snimljeni "u jednom dahu", od trenutka uključenja do isključenja kamere, bez pretapanja, odtamnjenja, zatamnjenja i svih ostalih oblika montažnih sklopova. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 17:18:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh