Omega-3 masne kiseline dokazano čuvaju mozak
Svakodnevni unos omega-3 masnih kiselina moguće povezati i sa usporavanjem procesa atrofije mozga u starijoj životnoj dobi
Svakodnevni unos omega-3 masnih kiselina povezan je s usporavanjem slabljenja kognitivnih sposobnosti kod osoba starije dobi. Kognitivne sposobnosti 819 ispitanika su mjerene uz pomoć standardiziranih testova, piše stručni časopis Alzheimer's & Dementia.
Sudionici istraživanja su uz to tijekom 4 godine podvrgavani redovitim pregledima mozga uređajem za magnetsku rezonancu.
Utvrđeno je i kako je svakodnevni unos omega-3 masnih kiselina moguće povezati i sa usporavanjem procesa atrofije mozga u starijoj životnoj dobi.
Usporavanje atrofije mozga je bilo najizraženije u cerebralnom korteksu i hipokampusu, dijelovima mozga ključnima za formiranje i zadržavanje pamćenja, dodaju istraživači iz Rhode Island Hospital.
Riba je glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina.
Novi komentar