Omega-3 masne kiseline čuvaju mentalno zdravlje
Nedostatak eikosapentaenoične i dokosaheksaenoične kiseline odgovoran je za probleme u moždanom procesuiranju informacija
Nova studija otkrila je kako nedostatak omega-3 masnih kiselina može povećati rizik od razvijanja mentalnih poremećaja.
Omega-3 su esencijalne masne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, a jedini način da ih se unese u tijelo su hrana ili dodaci prehrani. Najbogatiji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, orasi i sjemenke lana.
Pozitivni učinci omege-3 na zaštitu kardiovaskularnog sustava poznati su od ranije no ovom studijom, objavljenom u časopisu Behavioral Neuroscience, prvi je put utvrđena i njihova uloga u zdravlju mozga.
Znanstvenici su otkrili kako dvije omega-3 masne kiseline, poznate kao eikosapentaenoična i dokosaheksaenoična kiselina, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja živčanog sustava. Niska razina tih kiselina u tijelu povezuje se s problemima u procesuiranju informacija što je uobičajeno kod brojnih mentalnih bolesti i poremećaja poput shizofrenije, bipolarnog, opsesivno kompulzivnog te poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.
Istraživanjem je zaključeno kako omega-3 imaju antidepresivan i stabilizacijski učinak na raspoloženje, te da su nužne za razvoj mozga u kojem potiču rast neurona koji kontroliraju impulsivno ponašanje.
Novi komentar