« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ESENCIJALNE

Omega-3 masne kiseline čuvaju mentalno zdravlje

Nedostatak eikosapentaenoične i dokosaheksaenoične kiseline odgovoran je za probleme u moždanom procesuiranju informacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Omega 3

,

mentalno zdravlje

,

masne kiseline

Nova studija otkrila je kako nedostatak omega-3 masnih kiselina može povećati rizik od razvijanja mentalnih poremećaja.

Omega-3 su esencijalne masne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, a jedini način da ih se unese u tijelo su hrana ili dodaci prehrani. Najbogatiji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, orasi i sjemenke lana.

Pozitivni učinci omege-3 na zaštitu kardiovaskularnog sustava poznati su od ranije no ovom studijom, objavljenom u časopisu Behavioral Neuroscience, prvi je put utvrđena i njihova uloga u zdravlju mozga.

Znanstvenici su otkrili kako dvije omega-3 masne kiseline, poznate kao eikosapentaenoična i dokosaheksaenoična kiselina, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja živčanog sustava. Niska razina tih kiselina u tijelu povezuje se s problemima u procesuiranju informacija što je uobičajeno kod brojnih mentalnih bolesti i poremećaja poput shizofrenije, bipolarnog, opsesivno kompulzivnog te poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Istraživanjem je zaključeno kako omega-3 imaju antidepresivan i stabilizacijski učinak na raspoloženje, te da su nužne za razvoj mozga u kojem potiču rast neurona koji kontroliraju impulsivno ponašanje.

21.12.2009. 07:12:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh