« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
"BORBA PROTIV TERORISTA"

Okršaji u Siriji ne jenjavaju

U novim oružanim sukobima oko sirijskog grada Rastana između prosvjednika i vojske poginulo je sedam časnika, a 32 je ranjeno

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

pobunjenici

Sirija je u petak objavila da su u operaciji "borbe protiv terorista" poginula sedmorica pripadnika vojske i policije u gradu Rastanu gdje je nakon višemjesečnih mirnih prosvjeda protiv vlasti počeo i oružani otpor.

Državna novinska agencija objavila je vijest o tim žrtvama u prvom službenom komentaru o trodnevnoj vladinoj ofenzivi usmjerenoj na ponovo zauzimanje tog područja od vojnih dezertera.

"(Naše su) postrojbe nanijele velike gubitke naoružanim terorističkim skupinama", prenijela je agencija riječi vojnoga glasnogovornika. "Sukob je završio pogibijom sedmorice pripadnika vojske i policije, a ranjeno je 32, među kojima sedmorica časnika".

U šest mjeseci prosvjeda kojima se traži smjena predsjednika Bašara al Asada sirijska mu je vojska uglavnom ostala lojalna. U sukobima je dosad poginulo 2700 ljudi, tvrde Ujedinjeni narodi.

No vojni dezerteri, a većinom su dezertirali jer nisu htjeli pucati u prosvjednike, osnovali su pobunjeničke postrojbe u poljoprivrednome kraju oko Rastana, grada od 40 tisuća stanovnika, 180 kilometra sjeverno od Damaska.

Jedan dezerter koji djeluje u pokrajini Idlibu, sjeverozapadno od Rastana, rekao je da se dezerteri u gradu protiv dobro naoružane vojske bore gerilski.

"Rastan desetljećima daje časnike i među dezerterima je mnogo ljudi s iskustvom. Asad griješi ako misli da će to brzo završiti", rekao je.

30.09.2011. 12:27:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh