« Svijet
objavljeno prije 13 godina
I ONI U BANANI

Borut Pahor misli da mu je Vlada u k...cu, njegov sin da mu je tata p...ka

Na YouTubeu su se pojavile off-the-record izjave predsjednika slovenske Vlade Boruta Pahora i izazvale skandal koji nalikuje na Sanaderovu "bananu"

Borut Pahor
Borut Pahor (Cropix)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

off the record

Na YouTubeu je objavljen neslužbeni razgovor slovenskog premijera Boruta Pahora s domaćim novinarima koji je izazvao pravi skandal u Sloveniji zbog njegovih ocjena o domaćim i međunarodnim pitanjima, prenosi Hina.

Objavu polusatnog audio-materijala u subotu je najoštrije osudilo Slovensko novinarsko društvo, a policija je objavila da vodi istragu o tome tko je snimio i objavio taj materijal jer bi se moglo raditi o kaznenom djelu.

Kako je u subotu objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV, krugovi oko premijera Boruta Pahora sumnjaju da se radi o političkoj provokaciji, odnosno da je netko od desetak novinara koji su prije dva tjedna razgovarali s Pahorom na njegovu brifingu u Mariboru neovlašteno snimao razgovor, ali da se snimke kasnije dokopala neka od političkih stranaka koje se zalažu za Pahorovu smjenu ili prijevremene izbore, što za sada nije dokazano.

Pahor u razgovoru s novinarima koji je "provaljen" i dospio na YouTube koristi neuobičajene izraze i psovke, pa tako na primjer priznaje da je popularnost njegove vlade "u k...cu"), ali i to da mu je njegov 13-godišnji sin rekao da će biti "obična p...ka" ako u slučaju poraza na referendumu o mirovinskoj reformi podnese ostavku na dužnost.

No, kako navode slovenski mediji, Pahora bi zapravo više mogle kompromitirati ocjene i izjave koje je skupini novinara na spomenutom brifingu dao o stanju u domaćoj politici i odnosima među glavnim političkim strankama, te o europskim prilikama i financijskom položaju Slovenije.

Pahor u svom polusatnom neformalnom razgovoru s novinarima prije dva tjedna, tako navodi da bi se Slovenija u slučaju pada reformi mogla naći u situaciji Portugala koji sada mora prihvaćati "sve što mu EU naredi", ali da stanje ipak nije tako kritično jer čuva "tri milijarde eura" u trezorima "za najgori slučaj".

Audio zapis na YouTubeu, među ostalim, otkriva Pahorovu prognozu kako će Mađarska zbog politike premijera Orbana u EU-u "biti izolirana čim se završi mađarsko predsjedanje EU-om", te navod da su mu kineski dužnosnici iznosili njihov interes da kupe Novu Ljubljansku banku i obnove slovensku željezničku infrastrukturu, ali uz nemoguć uvjet prema kojemu je u Sloveniju trebalo doći 25.000 njihovih radnika i stručnjaka.

Uz to, Pahor je novinarima na brifingu priznao kako "nema nikakvih izgleda" da će Slovenija sagraditi drugi blok nuklearke u Krškom jer bi to "sasvim sigurno bilo odbijeno na referendumu", pa bi od toga plana mogla i službeno odustati u iduće dvije godine.

11.06.2011. 21:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh