« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PAKISTAN

Ofenziva u Svatu se nastavlja, u bijegu je 670.000 civila

Pakistanski predsjednik pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži pomoć civilima i spriječi humanitarnu katastrofu.

(Getty Images)
Više o

UN

,

Pakistan

,

Asif Ali Zardari

,

talibani

,

sukob

,

izbjeglice

,

humanitarna kriza

,

Svat

,

vojna ofenziva

,

Mingora

Pakistanska vojska nastavila je u četvrtak ofenzivu na talibane u dolini Svatu, na sjeverozapadu Pakistana, gdje je više od 670.000 civila moralo napustiti svoje domove, a 200.000 je okruženo u prijestolnici Mingori.

Devetnaestog dana operacije vojska je bombardirala navodna skloništa islamističkih boraca u dolini Svatu, nekad glavnom turističkom odredištu u zemlji, koju su talibani zauzeli prije gotovo dvije godine.

"Skloništa pobunjenika meta su napada u okruzima Diru i Svatu, a uništen je i velik broj njihovih objekata u planinskom području", rekao je čelnik sigurnosne službe koji nije htio otkriti identitet.

U srijedu je UN-ovo visoko povjerenstvo za izbjeglice (HCR) objavilo da je broj civila koji bježe pred sukobom od 2. svibnja porastao s 500.000 na 670.000.

U času kada su se tisuće civila našle u okruženju, Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) objavio je da je prvi put ušao u okrug Buner, poprište žestokih borbi između vladinih snaga i talibana.

Dolina Svat je tek stotinjak kilometara udaljena od Islamabada, prijestolnice jedine atomske sile u muslimanskom svijetu koja se od srpnja 2007. bori s islamističkim terorizmom što joj prijeti destabilizacijom.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari koji boravi u posjetu Sjedinjenim Državama, pozvao je u utorak navečer međunarodnu zajednicu da pruži pomoć civilima i spriječi humanitarnu katastrofu.

Vojska je 26. travnja pokrenula veliku ofenzivu u okruzima Diru i Buneru, a zatim ju proširila na susjedni Svat, koji je u ljeto 2007. pao u ruke talibana. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 12:49:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh