« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
FUJ!!

Odurne stvari u svakodnevnoj prehrani

Nevjerojatno je što nam sve proizvođači hrane trpaju u svakodnevne obroke pod lažnim imenima, dobro proučite svaku deklaraciju

Biodizel jedete svaki dan!
Biodizel jedete svaki dan! (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

Castroreum

,

L-cisterin

,

Propilen glikol

,

bromirano biljno ulje

,

BVO

,

tercijarni-butil-hidrokinon

,

TBHQ

,

silicijev-dioksid

,

butil hidroksi toluen

,

E285

Svakodnevna prehrana prepuna je grozomornih sastojaka za koje jednostavno ne možete vjerovati da bi ih netko pri zdravoj pameti stavljao u hranu. No, kad ih se lukavo zamaskira latinskim imenima, niti ne znamo što jedemo.

Ekipa s Huffington Posta dala si je truda i napravila listu apsolutno najodvratnijih dodataka hrani koje svakodnevno konzumiramo.

Tako, recimo, nešto što ima okus vanilije, a na deklaraciji vidite zgodno latinsko ime Castroreum zapravo sadrži - dabrov izmet, preciznije, tekućinu koja se nalazi u vrećicama oko njegovog anusa. Drugi put kad kupujete sladoled, pomno proučite deklaraciju ...

L-cisterin također zvuči kao neka normalna stvar, a zapravo je sastojak iz ljudske kose ili pačjih pera koji se koristi kao pojačivač okusa u pecivima, kolačima i ostalim pekarskim proizvodima. 

Katran se skriva pod imenom Boja za hranu, a nema gdje ga nema - svaka umjetno obojana hrana ga sadrži. Ako se proizvođač odlučio da to ipak nije u redu navoditi kao sastojak, ne brinite, zamijenili su ga sintetizirani sastojci od ulja ili nafte.

Volite salatu s preljevima? Nakon ovoga više nećete, jer osim što su prepuni šećera i soli, ono što ih onako lijepo zgušnjava je Propilen glikol iliti antifriz!

Bromiranno biljno ulje ili BVO pronaći ćete u sokovima i aromatiziranim vodama s okusom citrusa. Naravno, te tekućine limuna ili naranče nisu vidjele na slici, nego su vam unutra umiješali protupožarno sredstvo, tzv. retardant - sjećate se one tekućine koja je trebala biti na pruzi prije tragedije nagibnog vlaka? E, to vam je to ... smanjuje neurološke sposobnosti i dovodi do preuranjenog puberteta.

Biodizel je zapravo katastrofa sam po sebi, kao gorivo za koje se moraju potrošiti goleme količine plodne zemlje na kojoj bi se inače mogla uzgajati hrana, napravljen je od GMO proizvoda i prerada strašno zagađuje okolinu, no, znate li da ga jedete u pilećim medaljonima, krekerima sa sirom ili gumama za žvakanje? Jedan gram biodizela je izuzetno toksičan i izaziva raznorazne bolesti.

Pijesak sigurno ne biste jeli sami od sebe, ali ima ga u soli, juhama iz vrećice i raznim drugim prehrambenim artiklima gdje služi za zgrušavanje i kontrolu vlage, a na deklaraciji nevino piše silicijev dioksid.

Gorivo za zrakoplov ili, kako ga vole napisati, butil hidroksi toluen ili BHT je antioksidant koji zadržava svježinu namirnica, no isto tako se nalazi u svakom gorivu. Gdje ga jedemo? U mueslima i ostalim žitaricama.

Za kraj, famozni E285 ili natrijev borat inače stavljaju u sredstva za čišćenje, no ako odlučite na nekom partiju pojesti kanape s kavijarom, budite sigurni da ćete pojesti i to ...

09.03.2014. 10:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh