« Život
objavljeno prije 14 godina
ISTE MUKE

Odraslima je sklopivi namještaj problematičan kao djeci Lego kockice

Najnovije istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Derby pokazalo je kako postoji određeni manjak spoznaja o konstrukcijskim sposobnostima i njihovoj korisnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

Lego kockice

,

sportplus

,

cyber ratovanje

Djeca, dok se igraju Lego kockicama, kroz zabavu obavljaju kompleksne mentalne zadatke, a prema najnovijem istraživanju odrasli se susreću s identičnim mentalnim problemima prilikom sklapanja namještaja. Činjenica da moraju razmišljati o raznolikosti kockica, simetriji i rezervnim dijelovima djeci predstavlja solidan izazov, a jednako je u slučaju odraslih i namještaja koji se sastoji od dijelova u obliku ploča, kao što su ormari, ladičari, police i slično.

>> Kartonski namještaj - jednostavan, jeftin i ekološki osviješten

>> Prigodni namještaj za prigodni dom

Istraživanje stručnjaka sa sveučilišta Derby namjeravalo je pokazati kako razumijevanje načina na koji djeca rješavaju konstrukcijske zadatke može pomoći u poboljšanju njihovih matematičkih i znanstvenih kapaciteta. Logično, što je dijete starije to će mu biti lakše sastaviti određeni model kockica, napominju stručnjaci. Dr. Miles Richardson kaže kako problemi s kojima se djeca suočavaju prilikom slaganja Lego kockica izgledaju identično onima koje imaju odrasli dok sklapaju, na primjer, ormar. Prema njegovom mišljenju, rezultati istraživanja mogli bi imati korisnu primjenu dječjem obrazovanju jer bi ih psiholozi i prosvjetni radnici i stručnjaci mogli iskoristiti za stvaranje određenih mjera i metoda za olakšavanje rada djece kojoj škola ide malo teže.

>> Živjet će u kući od Lego kockica

>> Najbolji video spotovi s Lego kockicama

„Zadatci slaganja predstavljaju veći dio dječje igre i mogu se povezati s postignućima u matematici i znanosti", rekao je Richardson. „Međutim, malo se zna o sposobnostima obavljanja zadataka slaganja (građenja) i razvoju istih. Naše istraživanje pokazuje da istovjetni problemi s kojima se suočavaju odrasli tijekom sklapanja namještaja pogađaju i djecu, samo na drugačijoj razini." Bolje razumijevanje tih problema moglo bi znatno unaprijediti školske kurikulume, uvjeren je Richardson. U samom istraživanju su sudjelovala djeca u dobi od sedam do osam, osnosno od 10 do 11 godina starosti. Istraživači su mjerili vrijeme dok su djeca slagala kockice u sedam različitih modela i promatrali su ih tijekom procesa. Među dijelovima su bili krevet, ležaljka i stol. Djeca su na raspolaganju imala fotografiju modela u krajnjem obliku te dijagram koji je pokazivao postupak slaganja.

21.06.2010. 21:36:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh