« Život
objavljeno prije 14 godina
ZBOG VODE?

Neobjašnjivo puno blizanaca rađa se u bugarskom gradiću Rudnik

Jedni broj blizanačkih trudnoća objašnjavaju posebnom lokalnom vodom, a drugi genetikom

Blizanci
Blizanci (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

Blizanci

,

jednojajčani blizanci

,

gloria gaynor

,

heterociklički amini

Bugarski gradić Rudnik, na jugoistoku zemlje, ponosi se neobično visokom i dosad neobjašnjivom populacijom blizanaca, četiri puta većom od nacionalnog prosjeka.

U Rudniku, gradiću s 5000 stanovnika koji svoj naziv zahvaljuje obližnjem rudniku, od 1944. godine rođeno je 56 pari blizanaca. Prošle godine, od 60 trudnoća u Rudniku četiri su rezultirale rađanjem blizanaca. U ostatku Bugarske na toliki broj trudnoća u prosjeku samo jedna bude blizanačka.

Fenomen još nije znanstveno istražen, a mještani tvrde da sigurno ima nešto u njihovoj vodi.

Jedan je bugarski ginekolog i znanstvenik, koji nije želio biti imenovan, izjavio da je moguće da u lokalnoj vodi postoji kombinacija elemenata koje potiču ovulaciju i stvaranje više jajašaca u ciklusu.

Međutim, profesor genetike na sofijskom sveučilištu Ivo Kremenski tvrdi da je to samo pitanje nasljeđivanja. "Neki parovi su vjerojatno u nekom daljnjem rodu jer je migracija u tim selima bila ograničena i genetski materijal je ostao nepromijenjen".

Bilo kako bilo, Rudnik je ponosan na svoje blizance i prije pet godina mjesne su vlasti pokrenule održavanje "festivala blizanaca" svakog proljeća na kojem se okupljaju sve generacije blizanaca iz mjesta.(hina/metro-portal)

>>Test koji predviđa rizik od pobačaja

>>

Prvu trudnoću najbolje je imati između 18. i 25. godine

22.06.2010. 09:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh