« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
VJEROVALI ILI NE

Odraslim se postaje tek s 24 godine

Iako se zakonski gledano u svijet odraslih ulazi sa navršenih 18 godina, znanstvenici tvrde da ljudski mozak potpuno sazrije tek oko 24 godine

Više o

alkohol i mladi

,

adolescenti

,

pubertet

,

sazrijevanje

,

punoljetnost

Uvriježeno mišljenje je da adolescencija počinje s pubertetom, a završava oko 18 godine, no znanstvenici tvrde kako ljudski mozak nije potpuno razvijen sve do 24 godine i zbog toga se mladi teško nose s problemima iz svijeta odraslih.

Australski stručnjaci sa sveučilišta Melbourne smatraju kako su adolescenti zbog svoje mentalne nezrelosti nespremni na efekte uživanja u alkoholu i opijatima, te lošije procjenjuju rizike. Rezultat i dokaz ovoj tvrdnji su crne statistike iz cijelog svijeta koje pokazuju da mladi često pogibaju u nesrećama uzrokovanim lošom procjenom i nepotrebnim rizikom.

Studija je također pokazala da su današnji adolescenti, njih 1,8 milijardi, izloženiji više nego ikada u povijesti štetnom djelovanju alkohola, spolno prenosivim bolestima i drugim rizičnim faktorima, a prijete im i nove opasnosti u vidu zlostavljanja na internetu, ovisnosti o internetu, samoubojstava, samoozljeđivanja i pucnjava u školama.

"Mladi ljudi su naša budućnost. Oni donose energiju, inovativnost, produktivnost i napredak. Zdravlje adolescenata bi trebalo biti svjetski prioritet", rekao je profesor George Patton, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su identificirali četiri ključna područja koja se trebaju poboljšati da bi se unaprijedio život adolescenata, a to su: internacionalna usporedba njihovog ponašanja, ciljeva za njihov zdrav razvoj, preventivne mjere za smanjenje pretilosti, te konzumacije alkohola i droga, i praćenje njihovog napretka.

25.04.2012. 19:13:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bol kroatien
    26.04.2012. 02:13
    Pojedinci niti sa 30 :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh