« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
VILIM RIBIĆ

Smanjivanje javne potrošnje demontaža je socijalne države

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručio je da je svatko tko izmjenama zakona dira u njihova prava njihov neprijatelj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vilim Ribić

,

Terra preta

"Zato i idemo na referendum koji je sada postao svojevrsni građanski pokret", kazao je Ribić obraćajući se profesorima, nastavnicima i znanstvenicima okupljenima na sindikalnom Saboru u Zagrebu.

Ustvrdio je kako je sadašnja ekonomska kriza "razgolitila društvene odnose u Hrvatskoj". "Kada treba stiskati na državnom proračunu, mi smo prvi za smanjenje plaća, a kada BDP raste, naše plaće to nikada ne prate", kazao je.

Podržao ga je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. "Društvo koje štedi na znanosti i obrazovanju štedi na svojoj budućnosti, a to si nitko ne može priuštiti", ustvrdio je Josipović dodajući da, ukoliko u državnom proračunu nema dovoljno novca i treba rezati troškove, najprije treba odrediti prioritete, što je na Vladi da odluči.

Ocijenio je da je referendum uvažavanje želje naroda i nitko ne smije biti protiv toga. Ipak, sindikatima je poručio: "Pregovarajte, jer ćete time bolje zaštititi prava svojih članova".

"Na kraju, s referendumom ili bez njega, socijalni partneri moraju sjesti za zajednički stol", ustvrdio je, poručivši profesorima i znanstvenicima kako vjeruje da Hrvatska ima snage izaći iz krize zahvaljujući i njihovoj kreativnosti i znanju.

Nazočne je, u ime premijerke Jadranke Kosor, pozdravio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Sindikalni predstavnici će na svom Saboru razmatrati dva svoja dokumenta - prijedlog Politike u znanosti i visokom obrazovanju i Rezoluciju o teškim propustima Vlade u politici plaća, a birat će i novo sindikalno vodstvo. (hina/metro-portal)

12.06.2010. 15:13:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh