« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NAGRADA?

Odlasci na vjerske službe produžuju život

Studija pokazala kako aktivno sudjelovanje u vjerskim obredima može unaprijediti psihičko i fizičko zdravlje, te smanjiti smrtnost

Fotografija vijesti
Više o

depresija

,

stres

,

misa

,

vjerska služba

,

vjerski obredi

Ljudi koji redovito idu na vjersku službu optimističniji su i manje skloni depresiji od oni koji uopće ne idu, pokazala je u četvrtak jedna američka studija, javlja Hina.

Potvrđeno je ono što se i prije mislilo, da aktivno sudjelovanje u vjerskim obredima može unaprijediti psihičko i fizičko zdravlje, a smanjiti smrtnost, vjerojatno zato što smiruje ljude u stanju stresa, stvara društvene interakcije i pomaže obuzdati loše navike.

Ispitanici koji su rekli da na službu idu više od jednom na tjedan imali su 56 posto više izgleda da budu iznad prosjeka po optimizmu nego oni koji ne idu na službu, vidi se iz studije koja je objavljena u časopisu Journal of Religion and Health.

Oni koji idu na službu svaki tjedan imaju 22 posto manje izgleda da budu deprimirani ili da imaju simptome depresije.

No jedan je znanstvenik upozorio ljude da ne misle kako će im prihvaćanje vjere i odlazak u crkvu, sinagogu, džamiju ili hram osvijetliti život.

"Postoji veza, ali ne znači da je uzročno-posljedična", kaže Eliezer Schnall, profesor kliničke psihologije na sveučilištu Yeshiva u New Yorku. "Može se reći i da optimiste privlači vjerska služba".

11.11.2011. 14:29:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh