« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
istraživačke metode

CIA prijetila ispitanicima pištoljem i bušilicom

Istražitelji CIA-e koristili su lažna pogubljenja te prijetili najmanje jednom od zatočenih pripadnika al-Kaide pištoljem i električnom bušilicom, stoji u internom izvješću američkog ministarstva pravosuđa.

(Getty Images)
Više o

CIA

,

Guantanamo

,

tajni zatvori

Pištolj i bušilica korišteni su prilikom dva odvojena ispitivanja Abda al-Rahima al-Naširija, optuženog kao glavnog koordinatora bombaškog napada na američki razarač USS Cole u Jemenu, u kojem je poginulo 17 američkih mornara, kazali su neimenovani izvori upoznati s izvješćem, objavio je tjednik Newsweek u najnovijem broju.

Izvori su tražili da ostanu neimenovani jer izvješće glavnog inspektora CIA-e, predano ministarstvu pravosuđa 2004., još nije objavljeno. Savezni sudac u New Yorku naložio je da redigirana verzija izvješća bude objavljena u ponedjeljak, na temelju tužbe nevladine udruge Američke unije za građanske slobode - ACLU.

Ispitivanja su se odvijala u tajnim zatvorima CIA-e prije 2006., većinom u Iraku i Afganistanu, naveli su izvori. Predsjednik George W. Bush 2006. je naredio da se svi zatočenici iz takvih zatvora prebace u vojni zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Newsweek također navodi, pozivajući se na izvore koji citiraju izvješće glavnog inspektora CIA-e, da su

istražitelji izvodili lažna pogubljenja kako bi natjerali zatočene da progovore. U jednom opisanom slučaju, pištolj je opalio u susjednoj prostoriji, kako bi se kod ispitanika stvorio dojam da je pogubljen drugi zatočenik.

Na temelju izvješća inspektora CIA-e, etički ured ministarstva pravosuđa preporučio je ministru Ericu Holderu otvaranje istrage o desetak slučajava zlostavljanja zatočenika, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times.

Ako je Holder odučio imenovati posebnog tužitelja koji će provesti istragu, ona može dovesti do optužbi namještenika CIA-e i angažiranih honorarnih djelatnika zbog okrutnog postupanja prema zatočenicima.

Glasnogovornik CIA-e Paul Gimigliano kazao je da agencija nije dobila preporuku o otvaranju istrage te da ne želi govoriti o pojedinostima izvješća glavnog inspektora.

Istaknuo je kako je CIA sama upozorila ministarstvo na te slučajave i da je "odluka da se ide ili ne u sudski postupak donesena nakonšto su profesionalni tužitelji u ministarstvu pravosuđa pozorno razmotrili" cijelu situaciju.

"CIA ni na koji način ne odobrava takvo ponašanje, bez obzira kako sporadično bilo, jer se njime prekoračuju službeni napuci", naglasio je.

Jedan dužnosnik je kazao za Newsweek kako je desetak potencijalnih slučajeva prekoračenja ovlasti predano ministarstvu pravosuđa. Od toga je samo jedna osoba procesuirana, dok su drugi prepušteni postupku stegovnog odbora CIA-e. Dvije osobe su dale ostavke nakon stegovnog postupka, kazao je dužnosnik.

Taj dužnosnik je rekao da su čelnici CIA-e bili "strašno ljutiti" kad su saznali za incident s bušilicom, koji je jedan od njih nazvao "jeftinom glupošću" koja se neće tolerirati. Osoba koja je uporabila bušilicu povučena je iz programa i "strogo ukorena", kazao je.

Anthony D. Romero, izvršni direktor ACLU-a, objavio je priopćenje u kojem ističe kako dijelovi izvješća glavnog inspektora koji su 'procurili' dokazuju da su vladini dužnosnici počinili ozbiljna kaznena djela pri ispitivanju zatočenika.

Izvor: Hina

 

24.08.2009. 20:58:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh