« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BORUT PAHOR

Odbijemo li arbitražu, Slovenija će biti izolirana

Predsjednik slovenske vlade rekao je da će Slovenija biti neshvaćena i izolirana ako arbitražni sporazum s Hrvatskom ne doživi potvrdu na referendumu 6. lipnja

(Wikipedia)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

"Ako sporazum na referendumu bude odbačen, neće biti odbačeno samo rješenje graničnog spora s Hrvatskom. Doći će do opasnosti da incidenti počnu prerastati u sukobe, a sukobi ugroze sigurnost. Uz to, Slovenija bi se našla izolirana i neshaveća u međunarodnoj politici, a to nam ne treba", rekao je Pahor novinarima nakon sjednice vlade.

Pahor je posebno naglasio da bi negativni ishod referenduma mogao u Sloveniji opet dovesti do zahtjeva da se blokira hrvatski ulazak u EU.

Istaknuo je da se zato na referendumu ne odlučuje samo o arbitražnom sporazumu nego i o "legitimnosti jedne politike", te građane ponovo pozvao da podrže sporazum koji je po njegovu mišljenju u slovenskom nacionalnom interesu i omogućava uspostavu prijateljskih odnosa s Hrvatskom, stabilizaciju regije i razvoj gospodarskih odnosa.

"Na referendumu će se odlučivati i o tome koja će politika dobiti legitimnost", rekao je Pahor.

Slovenska vlada poziva Slovence da glasuju za sporazum koji je u parlamentu već ratificiran, dok oporba tvrdi da je sporazum za Sloveniju štetan i da joj neće donijeti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Zato oporba tvrdi da vlada manipulira takvim tumačenjem arbitražnog sporazuma, poziva na njegovo odbacivanje i obnovu bilateralnih pregovora s Hrvatskom, prije nego što se Hrvatska uključi u EU. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 21:41:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh