« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
MERKEL UPOZORILA

Ako euro bude ugrožen u pitanje će doći Europa i ideja o Europskoj uniji

Njemačka kancelarka Angela pozvala je na spašavanje eura koji je pod pritiskom zbog grčke krize i europskog duga te na jačanje ustroja EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

predstava Blago

"Ako euro bude ugrožen, neće biti ugrožena samo valuta, već puno više od toga, u pitanje će doći Europa i ideja o Europskoj uniji", upozorila je kancelarka u Aix-La-Chapelleu, u prigodi predaje nagrade Karla Velikog poljskom premijeru Donaldu Tusku.

Vlade eurozone obećale su da će budno paziti na stabilnost eura i "mi moramo održati to obećanje", dodala je Merkel, u času kada su financijska tržišta zabrinuta za jedinstvenu valutu.

Kancelarka je opetovala da je kriza eura "najveća kušnja" za EU od 1990., a možda i od potpisivanja Rimskog ugovora 1957. No EU mora izaći ojačan iz te krize, istaknula je.

"Imamo jedinstvenu valutu, ali nemamo gospodarsku i političku Uniju", ocijenila je i dodala da će jednom "sve zemlje članice EU-a imati euro kao način plaćanja".

Merkel, koja je 2008. i sama dobila istu nagradu za promicanje europske stvari, rekla je da se nada kako će se EU odvažiti na "druge korake, kao što je zajednička europska vojska". Godine. 2002. nagrada je čak dodijeljena euru.

Među bivšim dobitnicima te nagrade su Jean Claude Juncker (2006.), Bill Clinton (2000.), Tony Blair (1998.), Jacques Delors (1992.) i Francois Mitterrand/Helmut Kohl (1988.) (hina/metro-portal)

13.05.2010. 21:23:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh