« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GUŠENJE ISTINE

Od početka 2010. do sada ubijeno 90 novinara u 33 zemlje

Za razliku od 2009. ova je godina bila puno smrtonosnija za predstavnike sedme sile, od siječnja ih je poginulo 25 posto više nego lani

Od početka 2010. do sada ubijeno 90 novinara u 33 zemlje
Od početka 2010. do sada ubijeno 90 novinara u 33 zemlje (Deviantart)
Više o

smrt

,

novinari

,

ubojstva

Od siječnja 2010., ubijeno je najmanje 90 novinara u 33 zemlje, što je 25 posto više nego lani, objavila je u srijedu nevladina udruga Press Emblem Campaign (PEC) i pozvala profesionalne udruge i vlade da budu aktivnije u zaštiti novinara u zonama sukoba. "To je poraz. Ne napredujemo. Umjesto da se stanje popravlja, ono se pogoršava", rekao je Blaise Lempen, glavni tajnik udruge sa sjedištem u Ženevi koja promiče zaštitu novinara u zonama sukoba.

Blaise je pozvao "novinarske organizacije da budu mnogo više aktivnije", a vlade da budu "čvršće u sprječavanju i kažnjavanju takvih zločina". Najopasnije mjesto na svijetu za obavljanje novinarske profesije i dalje je Meksiko s 13 ubijenih novinara koji su pratili rat narkokartela. Slijede Honduras i Pakistan s po devet ubijenih novinara te Irak s pet ubijenih novinara, prema podacima PEC-a koji napominje da je u Iraku nastupilo pogoršanje nakon smirivanja.

Pet je novinara ubijeno i u Rusiji na sjevernom Kavkazu te na Filipinima, navodi udruga i dodaje da je polovica svih novinarskih žrtava u 2010. pala u tih šest zemalja. Novinari su obavljajući svoj posao ubijani u 2010., u Somaliji, Indoneziji, Nepalu, Nigeriji i Kolumbiji te Afganistanu, Angoli, Tajlandu, Indiji, Venezueli i Ugandi. Nevladina udruga poziva međunarodnu zajednicu da izradi Konvenciju za zaštitu novinara "kako bi ojačala primjenu postojećih prava", a od Vijeća za ljudska prava, koje upravo zasjeda, da to pitanje stavi na dnevni red.

Press Emblem Campaign (PEC) je udruga osnovana 2004., sa sjedištem u Ženevi u svrhu jačanja pravne zaštite novinara i njihove zaštite u zonama sukoba i civila u opasnim misijama. Tu udrugu koja zagovara donošenje međunarodne konvencije koja bi poboljšala zaštitu medija, podržava 35 nevladinih udruga i novinarskih saveza diljem svijeta. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 17:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh