« Život
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO :)

Od koga nasljeđujemo ćelavost, a od koga pamet?

Djecu često uspoređujemo s roditeljima pa kažemo da neko dijete 'ima očev osmijeh' ili 'mamine oči', no postoje i neke osobine za koje možda niste znali od koga ste ih naslijedili

Što nasljeđuemo od koga?
Što nasljeđuemo od koga? (Arhiva)
Više o

geni

,

roditelji

,

majka

,

otac

Često se govori da ste "ista mama" ili "isti tata", no to zapravo nije baš tako - određeni geni odlučuju što vam dolazi s koje strane.

Stoga, evo nekih zanimljivih nalaza...

Gubitak kose - istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da rani gubitak kose najviše možemo zahvaliti genima s majčine strane

Inteligencija - inteligencija se, čini se, nasljeđujete od majke.

Kilogrami viška - međutim, ista ta studija otkriva da za debljanje možemo 'kriviti' očeve . Naravno, kilogrami ovise i o brojnim drugim čimbenicima kao što su način prehrane i stil života.

Koncentracija - ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla biti kriva.

Metabolizam - prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

Pubertet - genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da, ako uđete u pubertet ranije od svojih vršnjaka, to možete zahvaliti ocu.

Serotonin - ako je vaša majka imala niže razine serotonina, veća je vjerojatnost da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Nemojte sad odmah krenuti na majku ili oca, ipak su vas oni stvorili ;)

01.02.2023. 20:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh