Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2023. 20:11:00
ZANIMLJIVO :)

Od koga nasljeđujemo ćelavost, a od koga pamet?

Djecu često uspoređujemo s roditeljima pa kažemo da neko dijete 'ima očev osmijeh' ili 'mamine oči', no postoje i neke osobine za koje možda niste znali od koga ste ih naslijedili

Što nasljeđuemo od koga?
Što nasljeđuemo od koga? (Arhiva)

Često se govori da ste "ista mama" ili "isti tata", no to zapravo nije baš tako - određeni geni odlučuju što vam dolazi s koje strane.

Stoga, evo nekih zanimljivih nalaza...

Gubitak kose - istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da rani gubitak kose najviše možemo zahvaliti genima s majčine strane

Inteligencija - inteligencija se, čini se, nasljeđujete od majke.

Kilogrami viška - međutim, ista ta studija otkriva da za debljanje možemo 'kriviti' očeve . Naravno, kilogrami ovise i o brojnim drugim čimbenicima kao što su način prehrane i stil života.

Koncentracija - ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla biti kriva.

Metabolizam - prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

Pubertet - genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da, ako uđete u pubertet ranije od svojih vršnjaka, to možete zahvaliti ocu.

Serotonin - ako je vaša majka imala niže razine serotonina, veća je vjerojatnost da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Nemojte sad odmah krenuti na majku ili oca, ipak su vas oni stvorili ;)

01.02.2023. 20:11:00
http://metro-portal.hr/od-koga-nasljedjujemo-celavost-a-od-koga-pamet/140947/