« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
WTF?!

Od danas skuplje mlijeko Dukata i Vindije

Dukat i Vindija u svojim su priopćenjima svu odgovornost za poskupljenja pokušali svaliti na Vladu

Nove cijene mlijeka
Nove cijene mlijeka (Arhiva)
Više o

mlijeko

,

poskupljenja

,

Vindija

,

cijena mlijeka

,

nove cijene

Dukat i Vindija povećat će cijene svojih proizvoda, a iz te dvije tvrtke tvrde kako je njihovo prosječno povećanje 4, odnosno 5 posto, dok poskupljenje obrazlažu povećanjem ulaznih troškova, posebice rastom cijena energenata.

"Dukat je korigirao prosječne prodajne cijene prema trgovini za 4 posto. Međutim, kao i do sada, finalne cijene Dukatovih proizvoda na policama, ovisit će, među ostalim, i o marži trgovaca kao i o uvjetima na tržištu", odgovorili su iz te tvrtke na upit o povećanju cijena.

"Zbog vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata, te negativnih kretanja na tržištu, Dukat je s 15. svibnja prisiljen izvršiti korekciju cijena svog asortimana", obrazlažu iz Dukata.

Porast ulaznih troškova predstavlja iznimno veliko opterećenje za proizvođačke cijene koje rastu u odnosu na prošlu godinu, dok istovremeno prodajna cijena prema trgovini pada, navode iz Dukata i dodaju kako su, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prva četiri mjeseca pale u odnosu na isto razdoblje lani.

I u Vindiji kažu kako su "u želji da očuvaju postojeću razinu proizvodnje i radna mjesta, prilagodili cijene svojih mliječnih proizvoda nepovoljnim uvjetima na tržištu, nastalima prvenstveno kao rezultat rasta cijene energenata i drugih ulaznih troškova u proizvodnji".

Pri donošenju odluke ključno im je bilo, kažu u Vindiji, pronaći model koji će omogućiti održivu proizvodnju, a da pritom u što manjoj mjeri utječe na standard potrošača.

"Zato smo odlučili primijeniti najnižu stopu povećanja cijena u prosječnom iznosu od 5 posto", odgovaraju iz Vindije uz napomenu kako su istovremeno, u suradnji s trgovačkim lancima, osigurali brojne akcije u kojima će neki njihovi proizvodi imati povoljnije i pristupačnije cijene.

15.05.2013. 03:39:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sunn
    15.05.2013. 09:02
    Vlada i tržište su uvijek krivi. Mislim da "gramzljivost", odnosno izbijanje zadnjih lipa iz novčanika veoma osiromašenih građana nema ništa s time.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh