« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
GONG

Bandić i Kerum najviše muljaju u kampanji

GONG ne vjeruje podacima o nula kuna potrošnje na izbornu promidžbu Bandića i Keruma koji iskaču iz svake paštete

Mile i Žele rade budale od DIP-a i DORH-a
Mile i Žele rade budale od DIP-a i DORH-a (Arhiva)
Više o

Milan Bandić

,

Željko Kerum

,

lokalni izbori

,

proračunske zalihe

Najslabije točke provedbe Zakona odnose se na zloupotrebu javnih resursa za aktivnosti unutar kampanje te netransparentnu dodjelu proračunskih zaliha udrugama koje podupiru kandidate na lokalnim izborima, priopćeno je iz GONG-a.

Neuvjerljivima im se čine i podaci o nula kuna donacija i potrošnje na izbornu promidžbu u određenim preliminarnim izvještajima kandidata u Zagrebu i Splitu. Birači, kako se ističe, svakodnevno svjedoče izbornoj promidžbi što potvrđuju i njihove brojne dojave GONG-u.

Jedna od zamjerki odnosi se na sustavno izvlačenje novca iz proračunskih zaliha Grada Zagreba kako bi se financirala različita udruženja za koje se sumnja da plaćaju troškove kampanje kandidatu, a što se ne navodi u njegovim financijskim izvještajima.

Kao primjer GONG navodi da je od 22. travnja do 10. svibnja 2013. aktom gradonačelnika dodijeljeno ukupno 2,6 milijuna kuna u svrhu 'korištenja sredstava proračunske zalihe, za dotacije i pomoć raznim udrugama, ustanovama i pojedincima'.

Najčešće primjedbe također se odnose i na korištenje javnih resursa u svrhu kampanje - škola, prostorija mjesnih odbora, telefona, automobila, zaposlenika i drugog te prikazivanje redovnih aktivnosti načelnika i gradonačelnika kao aktivnosti u kampanji.

Imajući na umu pad povjerenja javnosti u političke procese, odgovornost je nadležnih institucija, prvenstveno izbornih povjerenstava, Državnog izbornog povjerenstva i Državnog odvjetništva da provode Zakon tako da analiziraju predane financijske izvještaje te sankcioniraju kršitelje, poručuje GONG.

15.05.2013. 19:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh