« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
LETI, NE LETI

Nastavlja se štrajk u Croatia Airlinesu

Sindikat SHSZUZ potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru, sindikati SKOZ i HSPP sutra nastavljaju sa štrajkom

Sutra nastavak štrajka
Sutra nastavak štrajka (Arhiva)
Više o

štrajk

,

sindikati

,

Croatia Airlines

Unatoč cjelodnevnim razgovorima između Uprave Croatia Airlinesa i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) te Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP), jedinih sindikata koji zasad nisu potpisali novi kolektivni ugovor, dogovor nije postignut te će se kompanija i sutra suočiti sa štrajkom.

Iako je Uprava Croatia Airlinesa kao poslodavac tijekom višemjesečnih razgovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora pokazala spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, dva strukovna sindikata Croatia Airlinesa, SKOZ i HSPP, zasad nisu pokazali razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji. Razgovori između Uprave i ova dva strukovna sindikata nastavljaju se sutra tijekom prijepodneva.

Programom restrukturiranja, između ostalog, nužno je ostvariti uštede u stečenim pravima zaposlenika koja su se prijašnjih godina drastično povećala zbog različitih pritisaka sindikata. Sindikati SKOZ i HSPP ne žele odustati stečenih materijalnih i nematerijalnih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, koji je istekao 31. ožujka 2013., te su stoga pokrenuti industrijsku akciju.

Za razliku od njih, Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ima najbrojnije članstvo u Croatia Airlinesu, danas prijepodne potpisao je sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru. Podsjećamo, u travnju ove godine Croatia Airlines potpisala je novi kolektivni ugovor s još tri sindikata - Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Novim sindikatom (NS), tako da je zasad kolektivni ugovor prihvatilo dvije trećine svih zaposlenika Croatia Airlinesa. Četiri navedena sindikata iskazali su razumijevanje za aktualno stanje u kompaniji te su pridonijeli provedbi plana restrukturiranja, koje je nužno da bi se Croatia Airlines uspješno održala na hrvatskom i europskom nebu.

Zbog toga što sindikati SKOZ i HSPP i dalje ne pristaju na sporazum o potpisivanju kolektivnog ugovora, Croatia Airlines suočit će se sa štrajkom i sutra (srijeda, 15. svibnja 2013.) Međunarodni i domaći redoviti letovi obavljat će se prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove ukupno je predbilježeno oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto svih predbilježenih putnika.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

14.05.2013. 19:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh