« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PRAVA

Occupy Croatia podržava turske prosvjednike

Apeliramo na hrvatsku Vladu da jasno osudi ovo nasilje i represiju nad turskim narodom, te ovu strahovitu diskriminaciju njihovih demokratskih prava

Turske prosvjednike terorizira policija
Turske prosvjednike terorizira policija (Arhiva)
Više o

Turska

,

prosvjedi

,

podrška

,

Occupy Croatia

Već danima svjedočimo putem praćenja informacija s društvenih mreža i nezavisnih medija - o teškom kršenju ljudskih prava na mirne prosvjede u Turskoj te o velikoj brutalnosti turske policije koja se doslovce iživljava na nenaoružanim prosvjednicima, kemijskim sredstvima, oružjem, vodenim topovima, batinama, te o tome, obavještavamo čitatelje na našoj FB stranici.

Ono što je započelo kao najmirniji mogući prosvjed građana protiv uništenja Gezi parka u Istanbulu, te protiv pretvaranja tog javnog dobra u shoping centar (gdje je vlada pogodovala privatnim investitorima) , turska vlada s Erodoganom na čelu, pretvorila je u višednevni žestoki i krvavi sukob između naoružane policije i golorukog naroda, naredivši brutalni policijski napad na mirne prosvjednike, te je.time, posljedično, okrenula turski narod protiv sebe.

Tisuće je ranjenih i nekoliko mrtvih u ovom apsolutno nepotrebnom sukobu, kojim je Erdoganova vlast u Turskoj dokazala - da je u ime privatnog kapitala u stanju ne samo bez pitanja oteti bilo koje javno dobro koje pripada turskim građanima, nego radi toga i uništiti nebrojeno puno ljudskih života, bez imalo razmišljanja.

Vlast bi u demokraciji, pod uvjetom da je riječ o pravoj demokraciji, a ne o diktaturi, trebala pripadati narodu, tako da turski narod itekako ima pravo i obavezu izraziti svoju volju, a da za to izražavanje volje ne bude - tučen, proganjan, ubijan, da se na njega ne bacaju kemijski otrovi, niti ne ispaljuju vodeni topovi, kao što se sad događa danima u Turskoj. Prava politička vlada trebala bi služiti narodu, a ne ustati protiv svog vlastitog naroda; kad politička vlast radi protiv interesa naroda ili otvoreno ustane protiv svog naroda, kao što je u Turskoj riječ, krajnje je vrijeme da se povuče s političke scene, jer provodi diktaturu, te da odgovara za počinjeno nasilje - pred domaćom i svjetskom javnosti.

Ovime bezrezervno podržavamo turski narod u prosvjedima za njihova prava i slobode, te se nadamo se da će u svom nastojanju uspjeti izboriti se za bolji, demokratskiji i humaniji sustav u njihovoj državi.

Istovremeno apeliramo na hrvatsku Vladu da jasno osudi ovo nasilje i represiju nad turskim narodom, te ovu strahovitu diskriminaciju njihovih demokratskih prava.

Occupy Croatia i Udruga CK

04.06.2013. 12:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh