« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ŽALBA NA PRESUDU

Obrane Gotovine i Markača moraju do ponoći poslati najave žalbi

Prvostupanjsko vijeće Haaškoga suda 15. travnja proglasilo je krivima generale Gotovinu i Markača

Mladen Markač
Mladen Markač (Marko Miščević/Cropix)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

presuda Gotovini

,

presuda Markaču

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić rekao je za Hinu da obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača moraju do ponoći poslati Haaškome sudu najave žalbi na nepravomoćnu presudu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač". Haaško tužiteljstvo ni u ponedjeljak nije željelo otkriti hoće li se žaliti na presudu i poslati najavu žalbe.

Markačev odvjetnik Mikuličić kazao je kako je obrana u najavi žalbe na 20-ak stranica postavila okvir u koji će se kasnije uklopiti tekst same žalbe koja je puno opširniji dokument.

Mikuličić je kazao kako se ukazuje na pogrešnu primjenu prava u presudi kao i na pogrešnu interpretaciju činjenica posebno u pogledu udruženog zločinačkog pothvata kojeg se osporava i s pravnog i formalno činjeničnog stajališta. U najavi žalbe najavljuje se osporavanje zaključaka sudskog vijeća i u pogledu utvrđivanja oružanog sukoba, kao i zločina u Gruborima i paljenja Donjeg Lapca.

Prvostupanjsko vijeće Haaškoga suda 15. travnja proglasilo je krivima generale Gotovinu i Markača i osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Poslije isteka tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

16.05.2011. 19:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh