« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ZA 17 DO 28 LIPA

Od ponoći jeftiniji benzini i dizelska goriva

Cijene obje vrste Ininog eurosupera BS 95 bit će ispod 10 kuna po litri, pojeftinit će i dizel

INA
INA (Arhiva)
Više o

INA

,

nove cijene benzina

,

eurodizel cijena

Prema naslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 17. svibnja, prodavati svoj eurosuper BS 95 po cijeni od 9,84 kune po litri (do sada 10,02 kune), a eurosuper BS 95 class po 9,89 kuna (do sada 10,07 kuna), prenosi Hina. Nova cijena Ininog eurosupera BS 98 bit će 10,19 kuna (do sada 10,39 kuna).

Nove cijene Ininih motornih benzina su za oko 1,9 posto manje od dosadašnjih, dok će više, za gotovo tri posto, pojeftiniti dizelska goriva. Tako će Ina od ponoći, kako se doznaje, svoj eurodizel BS prodavati po cijeni od 9,02 kune po litri (do sada 9,30 kuna), a eurodizel BS class po 9,07 kuna (do sada 9,35 kuna). Za 26 lipa po litri pojeftinit će obični Inin dizel i nova mu je cijena 8,72 kune (do sada 8,98 kuna).

Plavi dizel i lož ulje pojeftinit će za 17, odnosno 19 lipa po litri, pa će nova cijena plavog dizela na Ininim crpkama biti 5,58 kuna (do sada 5,75 kuna), a loživog ulja ekstra lakog 6,27 kuna (do sada 6,46 kuna).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ina je poslijepodne priopćila kako su u proteklom obračunskom razdoblju kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu u padu te da je tečaj dolara u odnosu na kunu također u laganom padu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. Time su stvoreni preduvjeti za korekciju maloporadajnih cijena, priopćili su iz Ine i najavili da će njihove nove cijene od ponoći biti dostupne na internet stranici kompanije te da će biti sukladne dozvoljenom rasponu koji određuje Pravilnik.

Ministarstvo gospodarstva je danas utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 17. do 30. svibnja, a, prema Pravilniku, tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo. Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije, prema Pravilniku, mogu slobodno formiranje cijena za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina do sada još nije primjenjivala mogućnost slobodnog formiranja maloprodajnih cijena na autocestama i postajama na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom, a sama primjena takve mogućnosti spada u domenu poslovne odluke kompanije i u slučaju primjene i te će cijene biti dostupne na Ininim internet stranicama, ponovili su i danas poslijepodne iz Ine.

16.05.2011. 20:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh