« Kultura
objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana
OSVRT

Oblikovanje čudesnog krajolika Damira Medvešeka

Bogatstvo oblika i boja na slikama u ovom ciklusu priča svoju tajnovitu priču o postojanju i trajanju, o svijetu bliskom i dalekom

Damir Medvešek
Damir Medvešek (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Damir Medvešek

Akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u Damir Medvešek, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor respektabilnog djela, čest izlagač na samostalnim izložbama, izuzetno cijenjen u inozemstvu, kontinuirano slika i stvara svakoga dana istražujući nepredvidljive i neizmjerljive mogućnosti velikih formata platna.

Trenutno koncentrirano radi u tehnici ulja na platnu 120 x 100 cm, potaknut s nekoliko izazovnih motiva prostora i raznolikih struktura uz poneko zagonetno, nasmiješeno žensko lice, konstruirajući nepoznati krajoliki, mjesto obitavanja ili središte apokalipse.

Snažan kolor potkrepljuje sudbonosnu atmosferu, trenutke promjena ili nestanka, žestoki potezi dominantnih boja prekrivaju cijelu površinu sliku, natkriljujući fino oblikovan čudesni krajolik.

Je li riječ o paralelnom svijetu, zamišljaju fantasta ili kadrovima Arkadije, stvarnom izgledu sutrašnjice, teško je reći, pred nama je žestoki novi svijet.

Konstrukcije bezvremenskog krajolika Damira Medvešeka u ulju na velikom formatu platnu, oživljene su, troše svoj pijesak iz klepsidre, žive svoj uobičajeni, svakodnevni život, ispod formi žarkih boja, u smiraju dana zaboravljenog datuma, i odjednom se pojavilo lice sa zagonetnim smiješkom. Je li to znak optimizma? Je li to beskrajno naivna slučajnost ključnog trenutka?

Medvešek je stvorio anonimni svijet koji nas samo stjecajem okolnosti podsjeća na nas same.

Bogatstvo oblika i boja na slikama u ovom ciklusu priča svoju tajnovitu priču o postojanju i trajanju, o svijetu bliskom i dalekom.

Piše: Miroslav Pelikan
10.06.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh