« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BIG BROTHER

Objavljeni podaci 100 milijuna Facebook korisnika

Savjetnik za sigurnost Ron Bowles objavio je podatke 100 milijuna Facebook korisnika kako bi pokazao sve nedostatke zaštite privatnosti

facebook privatnost
facebook privatnost (Getty Images)
Više o

internet

,

Facebook

,

zaštita privatnosti

,

Call of Juarez

,

Alisa

Zaštita privatnosti na popularnom Facebooku ponovno je postala upitna. Naime, savjetnik za sigurnost Ron Bowles na internetu je objavio podatke 100 milijuna Facebook korisnika, i to pomoću jednostavnog koda za skeniranje Facebook profila i informacijama na njima koje korisnici nisu zaštitili, prenosi BBC.

Popis se može skinuti s interneta i sadrži URL adresu svakog Facebook profila koji se može pretražiti, ime i jedinstveni ID korisnika. Podaci su se brzo proširili po internetu i moguće ju je skinuti s brojnih stranica kao što je, na primjer, Piratebay.

>> Facebook ima pola milijarde korisnika - tko su oni?

Facebook se, naravno, ograđuje tvrdeći da su ti podaci već bili javno dostupni svim korisnicima.
"Facebook korisnici imaju pravo s ostalima dijeliti informacije koje oni žele, s kim žele i kad žele. U ovom slučaju je podatke koje su korisnici javno objavili prikupila jedna osoba i već su dostupni na Googleu, Bingu, nekim drugim tražilicama, kao i na Facebooku'', stoji u priopćenju Facebooka.

>> Facebookov svijet Farmvillea opasniji je nego što mislite

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu. Simon Davies iz Privacy Internationala kaže da je Facebook ovako nešto trebao predvidjeti i unaprijed reagirati. Kaže da ljudi ne razumiju postavke u zaštiti privatnosti na Facebooku, pa se ovako nešto očekivano i dogodilo.

Još početkom ove godine Facebook je bio na udaru javnosti zbog propusta u postavkama sigurnosti. Korisnici su se žalili da su postavke prekomplicirane, pa ih je Facebook pojednostavio.

29.07.2010. 10:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    VelvetDreams
    30.07.2010. 14:06
    AAA.. Stvarno razmišljam o brisanju svih podataka sa profila.. Deaktivaciji..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh