« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
UKLJUČITE SE

Objavljen Akcijski plan za zdravlje

Plan je i pojačati učenje o zdravoj prehrani u školama, uvesti svakodnevni 10-minutni program vježbanja u školama te povećati broj sati tjelesnog odgoja

Akcijski plan za zdravlje je na javnoj raspravi
Akcijski plan za zdravlje je na javnoj raspravi (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Ministarstvo zdravlja

,

Akcijski plan za zdravlje

Ministarstvo zdravlja predlaže niz preventivnih programa u cilju smanjenje smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti te istovremeno unaprijeđenje kvalitete života i dobrobiti ljudi i društva.

Predebelo je oko 24,4% odrasle populacije, 60% ih ne sudjeluje ni u kakvom obliku tjelesne aktivnosti, dok ih 27,4% puši. Predlaže se stoga poticanje tjelesne aktivnosti kod svih dobnih skupina, povećanje prostora za rekreaciju, povećanje poreza na duhan i alkohol, zabrana promoviranja alkoholnih pića, veća podrška osobama koje žele prestati pušiti, ali i veća kontrola prodaje alkohola.

Plan je i pojačati učenje o zdravoj prehrani u školama, uvesti svakodnevni 10-minutni program vježbanja u školama te povećati broj sati tjelesnog odgoja.

Budući da se na prevenciju trenutno izdvaja 2% proračuna zdravstvene zaštite, planira se osnivanje "Zdravstvenog fonda" koji bi osigurao financiranje implementacije i razvoja preventivnih programa. Predviđena je i jača suradnja zdravstvenog sustava, civilnog sektora i drugih resora vlade.

Akcijski plan objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja, a svi zainteresirani mogu svoje primjedbe i prijedloge dostaviti do 20. svibnja.

23.04.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh