« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
1999.-2010.

Obilježena 11. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

Na zagrebačkom groblju Mirogoju položili su vijence, zapalili svijeće i odali mu počast predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, te članovi stranačkog predsjedništva

Obitelj Tuđman, kćer Nevenka, supruga Ankica i sin Miroslav
Obitelj Tuđman, kćer Nevenka, supruga Ankica i sin Miroslav (Cropix)
Više o

Franjo Tuđman

,

godišnjica smrti

Predsjednica Kosor u izjavi novinarima istaknula je da su na današnji dan mnogi članovi HDZ-a i simpatizeri stranke došli još jednom pokloniti se prvom hrvatskom predsjedniku i predsjedniku HDZ-a i prisjetiti se zasluga predsjednika Tuđmana za slobodu Hrvatske.

Sasvim sigurno da je on povijesna osoba koja je širom otvorila vrata demokraciji i višestranačju u Hrvatskoj i da je bio na čelu hrvatskog naroda u trenutku ostvarenja najvećeg cilja hrvatskog naroda - slobodne, samostalne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske, istaknula je Kosor. Predsjednik Tuđman je san o europskoj Hrvatskoj sanjao i tražio davnih godina da Hrvatska sjedne za stol europskih naroda i država i mi taj san polako, ali sigurno ostvarujemo, taj drugi, izuzetno važan povijesni cilj, nakon osamostaljenja Hrvatske, dodala je.

Svakako, ovo je ponovno trenutak kad se prisjećamo da je dr. Tuđman bio na čelu hrvatskog naroda, svih građanki i građana Republike Hrvatske, u trenucima obrane i oslobađanja Hrvatske bio je vrhovni zapovjednik i donosio iznimno teške, ali hrabre odluke vezane uz oslobađanje Hrvatske. Isto tako je zahvaljujući njegovoj želji da zaštiti živote mladih ljudi ostvaren plan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Vukovara u ustavnopravni poredak RH, kazala je premijerka.

To su nesumnjivo njegove ogromne zasluge za Hrvatsku i njezinu slobodu i s ponosom ga se sjećamo i razmišljamo o programu stranke i kakav je HDZ predsjednik Tuđman zamišljao i sanjao, budući je bio prvi predsjednik stranke, te što je želio u njezinoj budućnosti. Mislim da mi, to što je želio u Hrvatskoj i u stranci, u ovom trenutku ostvarujemo, zaključila je Kosor.

Na novinarski upit je li stanje u državi i HDZ-u onakvo kakvo je predsjednik Tuđman zamišljao, predsjednica Kosor je odgovorila da je on živio za Hrvatsku i zato često ponavljamo njegovu poruku svima da dajemo sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što. Ostvarujemo hrvatske nacionalne ciljeve - završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju i borbu za gospodarski oporavak i protiv korupcije. To je u programu stranke i to se ostvaruje u svoj punini kao pravna država i mi smo u stranci na to ponosni, rekla je Kosor.

Prethodno je u crkvi Sv. Marka služena misa zadušnica koju je služio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je u prigodnoj riječi istaknuo kako zahvaljujemo Bogu što nam je dao čovjeka koji nas je zadužio i bio na čelu stvaranja samostalne hrvatske države. (hina/metro-portal)

10.12.2010. 14:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mario
    10.12.2010. 16:03
    Prvi Presjednik Republike Hrvatske se nece zaboravit Tako lako sve sto je hrvatsku branio i Stitio Vukovar ali pali smo tu do kraja davao sve najbolje stitio od drugi zna se zasta je branio za narod danasnju omladinu da se sjete presjednicke rijeci..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh