« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZADIRANJE U PRIVATNOST

Obavještajci traže ukidanje anonimnih mobilnih računa

Mobilni operateri dobili su zahtjev da po hitnom postupku uvedu potpuni nadzor korisnika u svrhu borbe protiv kriminala i korupcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

obavještajne službe

,

mobilni telefon

,

privatnost

,

mobilni operateri

,

anonimnost

Hrvatske obavještajne službe mobilnim operaterima uputile su zahtjev za obavezno registriranje korisnika mobilnih telefona koji ne koriste sustav pretplate već prepaid bonove.

Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija od tri mobilna operatera zahtjeva da se traženi nadzor korisnika uvede po hitnom postupku, javlja Jutarnji list, a kao obrazloženje za to obavještajci navode uvijek popularan razlog - borbu protiv korupcije i kriminala jer, kako kažu, kriminalci se najčešće koriste upravo neregistriranim brojevima što njima otežava prisluškivanje i praćenje.

Na temelju tih izjava mogla bi se izvući dva vrlo zanimljiva zaključka - onaj kako obavještajci očekuju da bi njihov posao trebao biti lagan, te onaj kako se na sve korisnike prepaid bonova može gledati kao na potencijalne kriminalce.

Na tragu tih zaključaka, i kako bi svoj posao učinili lakšim u operativno-tehničkom centru, zaključili su da bi najjednostavnije, za njih naravno, bilo da se svim građanima ukine pravo na anonimnu mobilnu komunikaciju što možda sve poštene građane ne bi izjednačilo s kriminalcima, ali bi kriminalce izjednačilo sa svim ostalim građanima.

Iz OTC-a su dodali i kako provođenje njihovog novog prijedloga omogućuju tri već postojeća zakona što mobilnim operaterima ne ostavlja previše manevarskog prostora.

Operateri su razumljivo ljuti jer im slijedi ogroman posao pošto je broj građana koji koriste prepaid usluge vrlo velik. S druge strane, kako su poručili iz Vipneta, privatnost koja je jedna od temeljnih građanskih sloboda, štiti hrvatski Ustav.

Iako u svijetu postoje primjeri ukidanja anonimnih korisničkih računa za mobilne telefone, teško je ne primijetiti da obavještajci od ovog poteza neće imati velike koristi što bi barem njima, kao profesionalcima, trebalo biti itekako jasno. Ako se postavite u poziciju osobe koja ne želi da se njezini razgovori nadziru nije teško pronaći siguran način komunikacije, pogotovo kada vam obavještajci unaprijed objave što i kako nadziru. Već iz tog primjera jasno je vidljivo da obavještajne službe od ovakvog zadiranja u privatnost građana neće imati velike koristi, a s druge strane, u nekim civiliziranim društvima, takve stvari se nerijetko nazivaju korakom prema policijskoj državi.

03.02.2010. 12:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh