« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OBRANA U SUZAMA

Matanić: USKOK mi je zabio nož u leđa

Matanić je iskaz prekidao čestim pauzama te jecajima naglašavao da nije u lakoj situaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Robert Matanić, navodni organizator ubojstva Ive Pukanića, u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da nije kriv za nedjela koja mu se stavljaju na teret te ustvrdio da ga je USKOK izigrao, nudeći mu za lažni iskaz status zaštićenog svjedoka.

U dužem iskazu Matanić je ostao pri ranijim tvrdnjama da su za ubojstva Pukanića i Franjića u listopadu 2008. odgovorni Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji se i u optužnici spominju kao neposredni egzekutori, ali ne i naručitelji Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam i njegov kum Slobodan Đurović.

Neistinit iskaz o naručiteljima ubojstva Matanić je, kaže, USKOK-u uputio preko odvjetnika Zvonimira Zebeca, a priču je složio na temelju svojih sumnji. Uz Jocića i Đurovića s Pukanićevim je ubojstvom lažno povezao još neke poznate osobe poput umirovljenog generala Vladimira Zagorca i Stanka Subotića.

"Ja sam im povjerovao, a na kraju je ispalo da su mi zabili nož u leđa. USKOK je dao status zaštićenog svjedoka ovisniku o heroinu i sitnom lopovu iz čijeg iskaza ispada da sam ja nekakav retardirani idiot", kazao je Matanić sudskom vijeću pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul.

Dan kasnije u posjetu mu je, tvrdi, došao ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan koji mu je rekao da se ništa ne mora bojati ako i službeno potvrdi takav iskaz. Za uzvrat mu je navodno nudio i status zaštićenog svjedoka, a sa svim je, tvrdi, bila upoznata i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Sličnim je rječnikom opisao i svjedoka Dušana Hercega, rekavši da je "šarlatan, prevarant i klošar" jer je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gdje su zajedno služili kaznu, bio predmet sprdnje i "doslovno jeo otpatke".

Matanić je iskaz prekidao čestim pauzama te jecajima naglašavao da nije u lakoj situaciji.

Ustvrdio je da su mu priču o zaštićenom statusu "servirali" odmah na policiji i prije nego što je dao iskaz pred istražnim sucem te da mu je to, preko bivšeg šefa policijskog odjela za organizirani kriminal Tomislava Kralja, poručio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

"Da sam imalo odgovoran ne bih, odmah na početku, pristao na suradnju s policijom. Nisam htio šutjeti jer nisam imao što skrivati", kazao je.

Kako bi potvrdio svoj iskaz tražio je da se Kralj i Cvitan na sudu ispitaju kao svjedoci.

Lažno teretio Jocića, Đurovića i Zagorca

Budući da je njegova današnja obrana bila bitno drugačija od ranijih svjedočenja sutkinja je čitala sve njegove dosadašnje iskaze u policiji i na sudu.

Za pročitane iskaze Matanić je rekao da je iz današnjeg svjedočenja više nego jasno zašto ih je i pod kojim okolnostima dao.

"Iznio sam tek neke svoje sumnje, a ne ono u što sam siguran", kazao je.

Inače, nakon što je sutkinja prvi dio njegove obrane izdiktirala u zapisnik Matanić je prigovorio na uneseno zahtijevajući da se istakne kako je Jocića, Đurovića, a i Zagorca lažno teretio.

Robert Matanić je jedini od optuženih odlučio na početku suđenja iznijeti obranu.

Ostala trojica, Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović također su se izjasnila da se ne osjećaju krivima. Dvojici preostalih optuženika, Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću sudi se u odsutnosti.

Suđenje se održava u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda u kojoj red održava 13 pravosudnih policajaca, a raspravu prate i otac i sestre ubijenog Ive Pukanića. U sudnici su i diplomatski predstavnici Crne Gore, a rodbina Slobodana Đurovića angažirala je i odvjetnicu iz Pariza koja je također među publikom.

Nakon stanke suđenje se nastavlja u podne. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 11:45:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh