« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IZBORI

Obami ankete predviđaju poraz

Demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa mogla bi otići u povijest

Obama bi mogao izgubiti potporu u Kongresu
Obama bi mogao izgubiti potporu u Kongresu (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

kongres

,

demokrati

,

vlada nacionalnog spasa

Većina američkih birača, nezadovoljnih gospodarskim stanjem i pravcem kojim ide zemlja, na predstojećim će kongresnim izborima 2. studenoga povjerenje ukazati oporbenim republikancima, koji će vjerojetno osvojiti većinu u Predstavničkom domu, pokazala je anketa Instituta Ipsos objavljena u srijedu.

Prema Ipsosovoj listopadskoj anketi, provedenoj za agenciju Reuters, 48 posto vjerojatnih birača kaže da će izabrati republikanskog kandidata na izborima, u usporedbi s 44 posto onih koji kažu da će izabrati demokratskog kandidata.

Iako Ipsos ne dodjeljuje 'neopredijeljene' birače sve do završne predizborne ankete, njegova projekcija prema podacima iz nove ankete pokazuje da bi republikanci trebali osvojiti Predstavnički dom s 227 mjesta, dok bi demokrati izgubili 48 mjesta i zadržali 208.

Ipsosov model sugerira da će demokrati zadržati kontrolu nad Senatom s 52 ili 53 mjesta, dok sada imaju 59 od ukupno 100 senatskih mjesta.

Odobravanje za predsjednika Baracka Obamu palo je na 43 posto, s 47 posto u rujnu, a 53 posto birača ne slaže se s načinom na koji on obavlja svoj posao.

Ipsos ističe da novi pad popularnosti Obame dolazi od demokrata, čija je potpora za Obamu pala sa 78 posto u rujnu na 70 posto ovoga mjeseca.

Polovica Amerikanaca (49 posto) smatra da je gospodarstvo najvažniji problem s kojim se suočava SAD.

Čak 63 posto Amerikanaca kaže da je zemlja na krivom kolosijeku, prema 31 posto onih koji misle da se SAD kreće u pravom smjeru.

Kohabitacija s republikanskom većinom u Predstavničkom domu otežat će zakonodavnu provedbu programa Obamine administracije u iduće dvije godine do predsjedničkih izbora, dok se SAD bori sa sporim oporavkom gospodarstva, visokom nezaposlenošću, te s ogromnim proračunskim deficitom. (hina/metro-portal)

14.10.2010. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh