« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SAN JOSE

Spašeni svi rudari

Svi rudari uspješno su stigli na površinu, izvlače se još samo spasioci koji su se spustili kao pomoć

Svi su rudari uspješno stigli na površinu
Svi su rudari uspješno stigli na površinu (Getty Images)
Više o

spašavanje

,

La Sagrada Familia

,

Luca Cordero di Montezemolo

Luis Urzua, posljednji od 33 rudara koji su 69 dana bili zarobljeni u oknu rudnika San Jose na sjeveru Čilea, u srijedu navečer po lokalnom vremenu izvučen je na površinu u uspješnoj operaciji spašavanja, bez presedana u povijesti svjetskog rudarstva.

Luisa Alberto Urzua, 54-godišnji voditelj rudarske smjene koja je dulje od 10 tjedana bila zatočena na gotovo 700 metara dubine, dobrovoljno se javio da posljednji bude evakuiran iz rudnika, spasilačkom kapsulom Phoenix 2.

Nakon što su u roku od 22 sata evakuirana sva 33 rudara, preostalo je još izvlačenje petorice spasilaca koji su se spustili u rudnik kako bi pripremili rudare za evakuaciju.

U kapsuli promjera kotača bicikla, koja je spuštana i dizana kroz bušotinu duljine 622 metra i promjera 71 cm, rudari su jedan po jedan izvlačeni na površinu, gdje su podvrgnuti medicinskim pregledima.

Oko 3.000 ljudi je na površini rudnika s oduševljenjem je dočekalo spašavanje posljednjeg od 33 čileanska rudara čija je duga kalvarija i spašavanje izazvalo ogroman interes diljem svijeta.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji je dočekao i posljednjeg spašenog rudara, zahvalio je pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, medicinarima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao "čudom".

"Ono što je započelo kao tragediju završilo je kao pravi blagoslov. Mislim da su nam rudari svima dali primjer jedinstva, timskoga rada i vjere. Njihove obitelji, nikada nisu gubile vjeru", rekao je Pinera. (hina/metro-portal)

14.10.2010. 07:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh