« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SVI SU VANI

Čile slavi uspješan završetak akcije spašavanja

Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara u kojem su proveli preko 10 tjedana izvučeni su svi rudari i spasioci

Čile, spašavanje rudara
Čile, spašavanje rudara (Wikipedia)
Više o

spašavanje

,

Čile

,

događanja zagreb

,

La Sagrada Familia

Nakon uspješne evakuacije 33 rudara koji su 69 dana bili zatočeni u urušenom rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, u srijedu 11:30 sati po lokalnom vremenu iz rudnika su izvučena i petorica spasioca, nakon čega je u cijelom Čilu bučno proslavljen završetak najdulje operacije spašavanja u povijesti rudarstva.

Iz skloništa na dubini od gotovo 700 metara, u kojem su rudari nakon urušavanja okna 5. kolovoza proveli više od 10 tjedana, posljednji je izašao spasioc Manuel Gonzalez. On se se u utorak, kroz bušotinu široku 70 cm, prvi spustio do zarobljenih rudara u spasilačkoj kapsuli Phoenix 2, koju je projektirala NASA.

Gonzalez je čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, koji ga je pozdravio na površini, rekao kako se nada da se nešto slično neće nikada ponoviti, i da će se poboljšati mjere sigurnosti u čileanskim rudnicima, izvijestio je CNN koji je prenosio program čileanske televizije.

Pinera je rekao da rudnik, koji se urušio 5. kolovoza, "nikada nije trebao raditi tako kao što je radio, te da je imao dugu prošlost kršenja propisa". On je najavio da će "čileanski radnici i poslodavci načiniti novi sporazum, u kojem će život, dostojanstvo radnika i zaštita na radu biti središnji interes vlade".

Predstavnici vlasnika rudnika zlata i bakra San Jose, tvrtke San Esteban Mining Co., ranije su najavili da će u cijelosti surađivati u istrazi čileanskih vlasti i Kongresa o uzrocima nesreće u rudniku.(hina/metroo-portal)

14.10.2010. 08:11:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh