« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
Kvar

Obama u Normandiji

Proslava 65. godišnjice povijesnog iskrcavanja savezničkih snaga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

iskrcavanje u Normandiji

,

Obama Dan D

Američki predsjednik Barack Obama odao je u Normandiji počast savezničkim vojnicima poginulima u Drugome svjetskom ratu, koji je nazvao univerzalnom borbom protiv zla.

"Živimo u svijetu u kojem se nadmeću različita vjerovanja i tvrdnje o istini", rekao je Obama na sjeveru Francuske na svečanosti organiziranoj u povodu 65. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju.

"U takvu svijetu rijetkost je da se pojavi borba koja se okreće nečem univerzalnome u čovječanstvu. Drugi je svjetski rat bio upravo takav", rekao je Obama, a prenosi dpa.

Američki je predsjednik govor održao na velikom američkom groblju u Colleville-sur-Meru gdje leži 9387 američkih vojnika. Reuters javlja kako je Obama rekao da je rat protiv nacističke Njemačke utro put godinama mira i prosperiteta.

"Tada se to nije moglo znati, ali golem napredak koji će definirati dvadeseto stoljeće na objema stranama Atlantskoga oceana, posljedica je bitke za komadić obale dugačak deset, a širok tri i pol kilometra", rekao je Obama.

Groblje u Collevilleu gleda na tzv. plažu Omaha, mjesto na kojem su američke snage što su se ondje iskrcale 6. lipnja 1944. imale najveće gubitke u udaru na utvrđene njemačke položaje.

Ceremoniji su nazočili i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer Gordon Brown, britanski princ Charles, kanadski premijer Stephen Harper i 1500 veterana Drugog svjetskog rata.

Za američke predsjednike tradicija je da posjete Normandiju. Ronald Reagan bio je na obilježavanju 40. godišnjice Dana D, Bill Clinton deset godina kasnije, a George W. Bush 2004. godine.


06.06.2009. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh