« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
IAEA:

Iranski nuklearni program je mirnodopski

Iranski nuklearni program i suradnja s IAEA-om se nastavlja usprkos sankcijama, poručili su iranski i predstavnici IAEA.

Mohamed ElBardei
Mohamed ElBardei (Getty Images)

Izvještaj direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija ponovno je pokazao da je svrha iranskoga nuklearnog programa isključivo civila i mirnodopska. Iranska državna televizija prenijela je izjavu iranskog predstavnika u IAEA-i u kojoj kaže kako je "izvještaj ponovno potvrdio miroljubivu narav iranskih nuklearnih projekata".

Iranski predstavnik dodao je kako nema dokaza ni o kakvu tajnom vojnom programu, te da iran neće obustaviti ni rad programa ni suradnju s IAEA-om. Predsjednik IAEA Mohamed ELBardei u izvještaju je potvrdio da je do 31. svibnja Iran imao 4.920 centrifuga za obogaćivanje urana. Iran je proizveo 1.339 kilograma niskoobogaćena urana, što je 33 posto više nego u prethodnom izvještaju iz veljače.

Po izvještaju koji je objavljen u petak, UN-ova agencija za nuklearnu energiju nije ostvarila nikakav napredak u rješavanju gorućih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom, a u Iranu s radom nastavlja centar za obogaćivanje urana.

Američki predsjednik Barack Obama i francuski Nicolas Sarkozy u subotu su u Ceanu ponovno poručili Iranu da ne proizvede nuklearno oružje naglasivši kako bi u tom slučaju i druge zemlje Bliskoga istoka tada poželjele nuklearno oružje što je nedopustivo.

Izvor: Hina

06.06.2009. 16:09:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh