« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
MILIJARDE ZA GOSPODARSTVO

Obama u Denveru potpisuje zakon o gospodarskim poticajima

787 milijardi dolara trebalo bi podići stopu zaposlenosti i domaće potrošnje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

recesija

,

Barack Obama

,

General Motors

,

Chrysler

,

Denver

,

gospodarska kriza

,

Zakon o gospodarskim poticajima

,

oporavak gospodarstva

Zakon o gospodarskim poticajima biti će svečano potpisan u Muzeju prirode i znanosti u Denveru, čime Obama naglašava širok doseg vladine intervencije, koji treba pomoći građanima, poduzetnicima i saveznim državama u suočavanju s najtežom gospodarskom krizom u više desetljeća.

Na denverskom području nezaposlenost oštro raste, s 4.4 posto potkraj 2007. godine, na 6.3 posto u prosincu 2008.

Obama iz Denvera putuje u saveznu državu Arizonu, jednu od najpogođenijih ovrhama nad kućama. Ondje će u srijedu u jednoj srednjoj školi u Phoenixu predstaviti vladin plan pomoći ugroženim kućevlasnicima, vrijedan 50 do 100 milijarda dolara. U Arizoni je u siječnju obavljena ovrha na 4500 kuća i to je treći najveći broj iza Kalifornije i Floride.

Po tom planu, obrise kojega je Obama ponudio prošli tjedan na skupovima u Indiani i na Floridi, banke bi smanjile rate založnih zajmova ugroženim kućevlasnicima u zamjenu za udio u vlasništvu nad kućama, kad se oporave cijene nekretnina. Obama je također najavio nov zakon koji će omogućiti sucima da preinače uvjete založnog zajma za vlasnike koji se nađu pred osobnim stečajem.

"Denver je znakovit za krizu s kojom je suočeno američko gospodarstvo, ali i za koristi koje američke zajednice mogu imati od plana za oporavak. Mnogim obiteljima srednje klase koristit će porezne olakšice iz plana" Bill Burton, glasnogovornik Bijele kuće

Zakon nailazi i na žestoke kritike

Republikanci, koji su gotovo jednoglasno odbili zakon, dajući mu samo tri glasa u Senatu i nijedan u Predstavničkom domu Kongresa, nastavljaju bespoštedno napadati zakon, ističući da sadrži premalo poreznih olakšica, a previše državne potrošnje koja nije dostatno usmjerena na otvaranje radnih mjesta u kratkoročnu razdoblju.

Čak i neki demokrati prigovaraju procesu u kojem su, kako se čini, predsjednikovi prioriteti podređeni utjecajnim osobama iz Kongresa, navodi američki tisak.

U utorak General Motors i Chrysler, kojima je do sada odobreno 13.4 milijarde dolara državnih zajmova kako bi izbjegli stečajeve, vladi podnose planove preustroja od kojih ovise daljnji državni zajmovi.

Obamina je vlada prošli vikend osnovala odbor koji će nadzirati taj preustroj, s ministrom financija Timothyjem Geithnerom i predsjednikom Nacionalnog gospodarskog vijeća Lawrenceom Summersom na čelu.

Ako ministarstvo financija bude zadovoljno planovima preustroja, General Motors bi trebao primiti još četiri, a Chrysler tri milijarde dolara.

No kako prodaja automobila i dalje pada, a stanje se pogoršava, ta svota neće dostajati za spašavanje divova američke autoindustrije, jer samo za spas GM-a treba 18 milijarda dolara, kako piše The Washington Post, koji se poziva na neimenovane izvore iz korporacije.

U planu otvaranje 3.5 milijuna radnih mjesta 

Stožerni čimbenik u nastojanju Obamine vlade da zaustavi recesiju i potakne oporavak gospodarstva jest 787 milijarda dolara gospodarskih poticaja, koji će biti uloženi u infrastrukturne projekte, zdravstvenu skrb, školstvo i obnovljive izvore energije, kako bi se u iduće dvije godine otvorilo 3.5 milijuna radnih mjesta. Većina zaposlenika primit će po 400 dolara povrata poreza ili 800 po bračnom paru, a oni koji ne plaćaju porez na prihode primit će po 250 dolara.

Desetci milijarda dolara namijenjeni su saveznim državama, koje su gotovo sve u proračunskom manjku, kako ne bi otpuštali radnike u državnim službama.

Također su pripremljeni poticaji za kupnju prve kuće i novog automobila te porezne olakšice za poduzetnike kad ulažu u opremu i zapošljavanje radnika.

Paket mjere ima i snažno socijalno obilježje, uključivo produljenje isplate naknada za nezaposlene, subvencioniranje zdravstvenog osiguranja za nezaposlene te proširenje programa bonova za hranu za socijalno ugrožene.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u dosegnula je 7.6 posto, najviše u zadnjih 16 godina. Ekonomisti upozoravaju da će gospodarstvo biti slabo cijelu 2009. Paket gospodarskih poticaja povećat će proačunski manjak na oko 1.6 bilijuna dolara ili trostruko više nego u prošloj godini.

Nakon povratka iz Arizone Obama će u četvrtak otputovati u svoj prvi državnički posjet inozemstvu, u jednodnevan posjet Kanadi, gdje će razgovarati s premijerom Stephenom Harperom. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 20:34:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh